Data actualizării:
Data publicării:

Buget UE 2021 - 2027. Andi Cristea, europarlamentar: De ce România este pe creștere

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
Euro
Euro

Andi Cristea, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, a acordat un interviu pentru DC News privind faptul că România este pe creștere în ceea ce privește bugetul alocat pentru 2021-2027.

Alegeri prezidentiale 2024

Andi Cristea, europarlamentar PSD, a vorbit și despre eforturile făcute de comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.


DC News: Ce a contat în privința acestei creșteri pentru România?

Andi Cristea: Comisia Europeană înțelege obiectivele de dezvoltare ale regiunilor României, faptul că, pentru a ajunge din urmă Vestul Europei, avem nevoie de mai multe resurse și de mai multe oportunități. Chiar dacă a existat o schimbare a criteriilor de alocare a fondurilor față de ciclul bugetar precedent, acestea se bazează pe factori obiectivi, precum PIB-ul la nivel regional, șomajul în rândul tinerilor sau nivelul de educație. Este însă doar un prim pas, pentru că propunerea Comisiei va fi analizată și dezbătută de celelalte instituții ale Uniunii și de către liderii politici. Deja există tendința de a se discuta despre alocarea fondurilor în cheie națională, deși politica de coeziune se referă la regiuni. Salut eforturile Comisiei de a face Politica de Coeziune mai ușor de accesat, mai flexibilă și mai adaptată nevoilor locale.
 

(w670) ANDI CRIST

(Andi Cristea)

 
DC News: A contat și faptul că suntem reprezentați de comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu?

Andi Cristea: Doamna comisar Crețu știe și înțelege foarte bine cât de importantă este politica de coeziune pentru țările din Europa de Est. Sunt de salutat reformele pe care le-a propus pentru a se asigura că fondurile europene ajung mai ușor în bugetele locale și că ele vor viza acele zone de acțiune publică unde este cea mai mare nevoie de finanțare. Viziunea Comisiei și a doamnei comisar este corectă și una în concordanță cu prioritățile locale. Dincolo de asta, cum spuneam, alocările regionale au o fundamentală economică și socială, nu politică. 
 
DC News:  Ce înseamnă această veste bună pentru România?

Andi Cristea: Un lucru despre care nu vorbim îndeajuns este că România este măcinată de foarte multă inegalitate. Sunt zone în care se trăiește bine, în care PIB-ul este la nivelul capitalelor din Vest, și sunt regiuni printre cele mai sărace ale Europei. Reducerea decalajelor de dezvoltare este o parte cheie a programului de guvernare al PSD, iar alocările din Fondul de Coeziune vin să consolideze această viziune. Suntem în Anul Centenarului, iar România are nevoie de cât mai multă unire, de cât mai multă coeziune și solidaritate. Fondurile europene sunt o oportunitate pentru o Românie mai dezvoltată și mai europeană. Cu sprijinul partenerilor europeni, sper să folosim cât mai bine aceste resurse pentru a consolida integrarea noastră europeană.

România va înregistra o creștere de 8%

În ceea ce privește fondurile de coeziune pentru 2021-2017, România va înregistra o creștere de 8%. Aceeași creștere o înregistrează și Bulgaria și Grecia.

De asemenea, de creșterea fondurilor de coeziune pentru 2021- 2027 se va bucura și Italia, de 6%.

Spania și Finlanda vor primi în plus câte 5%

Ungaria, Lituania, Estonia, Cehia, Malta vor avea o scădere a fondurilor de coeziune de câte -24%. Pentru Polonia, fondurile vor scădea cu 23%. Va fi o scădere considerabilă și pentru Slovacia și Germania, de 22%, respectiv 21%. Letonia și Irlanda, vor avea scăderi de câte 13%. Slovenia va înregistra o scădere de 9%, Portugalia de 7%, Croația de 6%, Franța de 5%.

Luxemburg, Austria, Olanda, Belgia Suedia, Danemarca vor avea aceleași fonduri de coeziune.

Vezi și: Corina Crețu: Am conștiința împăcată. Vă doresc tot binele din lume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel