Bucureștenii vor alege modul de organizare al Capitalei la sfârșitul lunii mai, prin referendum
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alegeri
alegeri

Referendumul privind administrarea Capitalei va avea loc la sfârşitul lui mai, după ce organizarea lui va fi aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), a anunţat  primarul general Sorin Oprescu.

"Referendumul trebuie bine pregătit şi popularizat, astfel încât lumea să ştie pentru ce este chemată să se pronunţe şi să vină la urne", a mai spus edilul-şef, după întâlnirea cu liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi, respectiv, Crin Antonescu, informează NewsIn. Ponta afirmase anterior, tot după întâlnirea de joi, că actualul edil-şef şi alianţa USL se pronunţă în favoarea menţinerii organizării Capitalei în sectoare. Asta în ciuda faptului că Oprescu a declarat, în urmă cu câteva săptămâni, că el crede într-un "Bucureşti compact". "Trebuie să fie un singur buget, nu şapte", a spus atunci primarul general, referindu-se la faptul că sectoarele Capitalei, şase la număr, au fiecare câte un buget, iar municipalitatea bucureşteană, un altul.

La referendum, bucureştenii ar urma să spună dacă vor ca primarii de sector să nu mai fie aleşi prin vot, iar oraşul să aibă avea un buget unic, administrat de municipalitate. Potrivit lui Oprescu, bucureştenii vor fi întrebaţi şi cu privire la unele proiecte de dezvoltare urbanistică.

În privinţa primarilor de sector, se va pune problema dacă aceştia să fie aleşi în continuare prin scrutin electoral sau să fie numiţi de primarul general, din rândul consilierilor, după cum se propune proiectul Legii Capitalei, iniţiat de PDL.

Subiectul desfiinţării sectoarelor a reintrat în actualitate după ce preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a scris pe blogul său că impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesară şi propune convocarea unui referendum pe această temă, considerând că cei care se opun proiectului sunt "baronii de Bucureşti", precum Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

Primarii sectoarelor 1 şi 4, Andrei Chiliman şi Cristian Popescu Piedone, i-au solicitat lui Oprescu să sprijine organizarea unui referendum prin care bucureştenii să-şi poată exprima opinia în legătură cu desfiinţarea sectoarelor.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, este de părere că, pentru un oraş unic cum este Bucureştiul, trebuie să existe nu mai multe comenzi, ci una singură, ca în armată, care să asigure un proiect unitar de dezvoltare şi un buget consolidat la nivelul Capitalei, pentru susţinerea acestui proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel