Data publicării:

Bruxelles: PIB-ului României a crescut datorită consumului privat în timp ce exporturile nete au contribuit negativ

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Pe măsură ce realitatea unei invazii prelungite din Rusia a Ucrainei se afundă, evaluarea consecințelor sale economice pentru economia globală devine mai sumbre. Șocurile declanșate de război lovesc economia UE atât direct, cât și indirect, punând-o pe o cale de creștere mai scăzută și inflație mai mare. 

Cea mai recentă prognoză macroeconomică pentru România arată că în primul trimestru al anului 2022, economia României a surprins pozitiv cu o rată de creștere a PIB real de 5,2%, ne arată European Economic Forecast - Summer 2022.

Potrivit datelor provizorii, acest rezultat se explică printr-o creștere solidă a formării brute de capital fix și a consumului privat, în timp ce exporturile nete au contribuit negativ. Această creștere robustă a fost susținută de salarii mai mari, ținând pasul cu inflația și eliminarea treptată a restricțiilor COVID.

2. -imagine fara descriere- (indicatori-pib_34760700.jpg)

Desecriere: Indicatori PIB/ Sursa foto: Summer 2022 Economic Forecast

 

 

Consumul privat și investițiile vor fi principalii factori de creștere economică

Datorită acestui prim trimestru foarte puternic, creșterea PIB-ului pentru tot anul 2022 este revizuită în sus la 3,9%. Pentru 2023, totuși, este justificată o revizuire în scădere la 2,9%, în conformitate cu perspectivele de creștere mai lentă la nivel global și UE.

Consumul privat și investițiile vor fi principalii factori de creștere pentru anul acesta și următorul, în timp ce exporturile nete se preconizează că vor acționa ca o frânare asupra PIB-ului și vor duce la o extindere a deficitului comercial.

A doua parte a anului 2022 mai puțin optimistă

În continuare, indicatorii de activitate economică indică un al doilea trimestru mai puțin optimist. Pentru restul orizontului de prognoză, atât factorii pozitivi, cât și cei negativi se întrepătrund.

Pe de o parte, inflația ridicată va afecta puterea de cumpărare a gospodăriilor. Pe de altă parte, perspectivele optimiste de pe piața muncii și măsurile de sprijin anunțate de guvern în aprilie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, ar trebui să mențină creșterea consumului privat, deși mai moderat.

Se estimează că efectul de amortizare al ratelor ridicate ale dobânzilor și al incertitudinii asupra investițiilor private va fi mai mult decât compensat de investițiile susținute prin RRF considerabil și alte fonduri UE.

Perspectivele comerțului exterior s-au înrăutățit din cauza războiului și a blocajelor din alte părți ale lumii, implicând o încetinire, care va afecta mai mult exporturile decât importurile, așa cum sa văzut până acum.

Creșterea abruptă și continuă a prețurilor la alimente și energie a împins inflația anuală IAPC la 12,4% în mai, ridicând inflația medie pe 12 luni la 7,1%. 

1. -imagine fara descriere- (harta-inflatiei_24080600.jpg)

Descriere: Harta inflației/  Sursa foto: Summer 2022 Economic Forecast

Certitudine: Prețurile vor crește în continuare

Prețurile sunt programate să crească în continuare în orizontul de prognoză din cauza energiei, deoarece nu toți consumatorii sunt acoperiți de schema de plafonare și deoarece numeroase contracte de energie electrică și gaze vor fi renegociate în lunile următoare. 

O creștere a prețurilor pentru această componentă IAPC este așteptată în aprilie 2023, deoarece schema de plafonare urmează să expire. 

Prețurile alimentelor vor crește, de asemenea, având în vedere tendințele globale ale prețurilor și penuria cauzate de război. Inflația medie anuală IAPC este estimată la 11,1% în 2022, înainte de a încetini la 7,2% în 2023, deoarece prețurile la energie sunt setate să se modereze și efectele de bază să se declanșeze. 

Dinamica salariilor mai puternică decât cea estimată în prezent reprezintă un risc ascendent pentru prognoza inflației. 

Citește și: 

Redresarea economiei de după pandemie s-a încheiat. Rezultatul: UE se așteaptă la o inflație și recesiune record

Vești rele și prognoze sumbre vin direct de la Bruxelles care acum se alarmează și mai mult în cazul în care Rusia ar tăia brusc aprovizionarea cu gaze în mijlocul verii: Europa ar intra în recesiune deja în a doua jumătate a anului 2022. Iată ce reiese din ultimele previziuni economice ale Comisiei UE.

Conform acestor previziuni, economia UE este de așteptat să crească cu 2,7% în 2022 și cu 1,5% în 2023. Creșterea în zona euro este de așteptat să ajungă la 2,6% în 2022, iar apoi să scadă la 1,4% în 2023.

Acestea sunt estimări mai mici decât cele publicate chiar în mai anul trecut. 

 Inflația dă fiori partenerilor europeni

Cea mai îngrijorătoare cifră este, fără îndoială, cea a inflației, care ar trebui să atingă maxime istorice în 2022, ajungând la 7,6% în zona euro și 8,3% în UE, înainte de a scădea la 4,0% și respectiv 4,6% în 2023.

Prognozele, de fapt, nu țin cont de posibila oprire a furnizării de gaze de către Rusia, în special blocul Nord Stream 1.

”Reduceri ulterioare ale furnizării de gaze către Uniunea Europeană ar crește și mai mult prețurile și ar amplifica forțele stagflației”, a explicat Gentiloni.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel