Data actualizării:
Data publicării:

Brexit, amânare prin amendamente sau nou referendum

Autor: Cătălina Burghelea | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a acceptat supunerea la vot a două amendamente asupra moţiuni prin care guvernul condus de Boris Johnson încearcă sâmbătă să obţină votul favorabil al legislativului britanic asupra acordului său privind Brexitul convenit cu UE, în timp ce mii de persoane participă în centrul Londrei la o manifestaţie împotriva ieşirii din UE şi în favoarea convocării unui nou referendum privind Brexitul, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Primul amendament a fost depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin şi solicită amânarea votului asupra acestui acord până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul.

Dacă acest amendament va fi adoptat, premierul Boris Johnson va fi obligat să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează sâmbătă favorabil acordul privind Brexitul, informează Agerpres.

Măsuri de siguranță în cazul unui Brexit fără acord


Presa afirmă că Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranţă pentru situaţia în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie şi să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.

Celălalt amendament aprobat de Bercow este unul transpartinic şi cere un al doilea referendum pe tema Brexitului. Laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn susţin în mod special convocarea unui nou referendum şi consideră că britanicii ar trebui să se pronunţe şi asupra acordului privind Brexitul convenit cu UE de Boris Johnson.

Soarta Angliei, pe muchie de cuțit


Acesta din urmă le-a cerut deputaţilor să respingă ambele amendamente şi să voteze acordul, pentru a nu întârzia şi mai mult ieşirea din UE. Dar Johnson nu mai are majoritate în legislativul în care opoziţia laburistă şi liberal-democrată se opune acordului privind Brexitul sau chiar Brexitului în sine, şeful executivului confruntându-se în plus şi cu opoziţia conservatorilor pro-UE, iar partenerii săi unionişti nord-irlandezi au dezaprobat unele clauze ale documentului.

Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE şi Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord - prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.

Dacă acordul va fi respins de Camera Comunelor, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.

Dacă documentul va fi aprobat, va urma o perioadă de tranziţie post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel