Brazilia, fabrică de variante SUPER-PUTERNICE ale coronavirusului. Cocktail exploziv rezultat din combinația vaccinați și nevaccinați
Un grup de oameni de știință britanici a avertizat cu privire la pericolul pe care îl poate prezenta ceea ce se întâmplă în Brazilia, unde campania de vaccinare împotriva coronavirusului este combinată cu o transmitere necontrolată a acestuia.
După cum raportează BBC, dacă vaccinarea este menținută, dar nu se iau măsuri restrictive, Brazilia ar putea deveni o fabrică de variante super-puternice ale virusului. Cercetătorii de la Colegiului Imperial din Londra și Universitatea din Leicester asigură că îngrădirile și alte măsuri de izolare sunt necesare în special în perioada de vaccinare a populației. Dacă se menține contactul dintre vaccinați și cei infectați, susțin aceștia, este încurajată apariția mutațiilor super-puternice, capabile să ocolească total acțiunea de imunizare.
Problema este că, în acest moment, în Brazilia rata de vaccinare este încă foarte lentă, există o variantă cu mutația E484k (care evită anticorpii) și, de asemenea, există încă rate ridicate de infecție.
Potrivit lui Julian Tang, vaccinolog la Universitatea din Leicester, cel mai mare pericol constă în contactul persoanelor vaccinate cu varianta P.1, care a apărut în orașul Manaus.
"Dacă vă vaccinați azi, nu sunteți imediat protejat. Durează câteva săptămâni până ca anticorpii să apară. Astfel puteți încă să contractați virusul original sau varianta P.1. Dacă acești anticorpi apar în timp ce apare și infecția și se răspândește prin corp, virusul se poate replica într-un mod care evită anticorpii într-un proces de selecție naturală. Dacă există o transmitere necontrolată a virusului, adică într-un mediu fără reguli de distanță fizică, fără izolare sau folosirea măștilor, persoanele care sunt susceptibile la infecție vor fi amestecate cu cele vaccinate. Fără bariere, virusul poate fi transmis între populații, generând potențial variante care scapă vaccinurilor", spune Tang.
Între timp, pandemia rămâne necontrolată în țară
Joi, în Brazilia au fost înregistrate 59.900 de cazuri de Covid-19 în doar 24 de ore. În comparație, în Statele Unite, în aceeași perioadă de timp, erau 57.800. În plus, numărul morților continuă să crească. Miercuri, 3 martie, au fost înregistrate 1.800 de decese într-o singură zi, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.
Președintele Jair Bolsonaro continuă să refuze aplicarea restricțiilor sau a carantinei: "În ceea ce mă privește, nu vom avea niciodată carantină. Niciodată, este o politică care nu a funcționat nicăieri în lume". Experții consideră că varianta P.1 poate fi dominantă într-un timp scurt: „Fără măsuri de control, P1 va deveni rapid virusul dominant și va genera valuri epidemice majore”, spune Charlie Whittaker, cercetător la Imperial College London.
Problema este că, în această lume globalizată, bolile unei țări sunt bolile tuturor
„Dacă Braziliei i se permite să reproducă virusul într-un mod necontrolat, aceste variante pot apărea și pot călători oriunde”, spune Julian Tang, conform 20min.es.
„Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. Și asigurarea siguranței înseamnă limitarea posibilității apariției variantelor. Măsurile de control sunt utile în realizarea acestui lucru, dar este poate și mai important să se asigure o strategie globală corectă de vaccinare. Asta înseamnă că nicio țară nu ar trebui lăsată în urmă ", conchide Charlie Whittaker.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News