Brânza care te poate omorî. Se află pe lista celor mai periculoase alimente din lume și îți poate găuri intestinele
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Brânza care te poate omorî. Se află pe lista celor mai periculoase alimente din lume și îți poate găuri intestinele / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Brânza care te poate omorî. Se află pe lista celor mai periculoase alimente din lume și îți poate găuri intestinele / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Știai că există un tip de brânză care se află pe lista celor mai periculoase alimente din lume?

Atunci când mergi în călătorii ești tentat să încerci bucătăria locală, mai ales dacă este vorba despre preparate total diferite față de cele pe care le găsești în România. Ei bine, să fii un gurmand înrăit nu este neapărat ceva rău, dar trebuie să ai mare grijă la ce mănâncă deoarece unele alimente îți pot pune viața în pericol.

În Sardinia se face o brânză atât de putrezită încât te poate îmbolnăvi grav. Brânza este lăsată neacoperită, astfel încât viermii să poată ateriza pe ea și să depună ouă. Ouăle eclozează, iar viermii fermentează brânza. Dacă mănânci această brânză (care, trebuie remarcat, este ilegală) când încă mai are larve în interior, larvele îți pot face găuri prin intestine. Apropo, acest timp de brânză se află pe lista celor mai periculoase alimente din lume. Dacă îți dorești să afli informații și despre alte produse incluse pe această listă, citește mai mult AICI.

Cum este preparată această brânză

Insula italiană Sardinia se află în mijlocul Mării Tireniene, privind Italia de la distanță. Înconjurat de o coastă de 1.849 de kilometri de plaje cu nisip alb și ape de smarald, peisajul interior al insulei este superb, cu dealuri și munți impresionanți. Și tocmai în aceste curbe nervoase ciobanii produc casu marzu, o brânză infestată de viermi care, în 2009, a fost proclamată de către Guinness World Records drept cea mai periculoasă brânză din lume.

Muștele de brânză, Piophila, își depun ouăle în crăpăturile care se formează în brânză. Viermele eclozează, făcându-și drum prin pastă, digerând proteinele în acest proces și transformând produsul într-o brânză moale, cremoasă, scrie CNN.

Apoi vânzătorul de brânzeturi deschide blatul – care este aproape neatins de viermi – pentru a scoate o lingură din delicatesa cremoasă.

Nu este un moment bun pentru cei slabi de inimă. În acest moment, larvele din interior încep să se zvârcolească frenetic. Unii localnici învârt brânza printr-o centrifugă pentru a îmbina larvele cu brânza. Alții o preferă așa, în mod natural. O mănâncă cu de toate.

Ce gust are această brânză

Casu marzu are o aromă intensă, cu amintiri ale pășunilor mediteraneene, ușor picant, o aromă care rămâne pe papilele gustative ore în șir.

Unii spun că este un afrodisiac, alții spun că este periculoasă pentru sănătatea umană, deoarece viermii ar putea supraviețui mestecării și ar putea crea micro-perforații în intestin, dar până acum, niciun astfel de caz nu a fost legat de casu marzu. Brânza este interzisă de la vânzarea comercială, dar sardinienii o mănâncă, inclusiv acele larve, de secole.

"Infestarea cu viermi este vraja și încântarea acestui tip de brânză", spune Paolo Solinas, un gastronom din Sardinia în vârstă de 29 de ani.

El spune că unii localnicii sunt încântați de casu marzu și iubesc fără rușine aromele sale puternice.

"Unii ciobani văd brânza ca pe o plăcere personală unică, ceva pe care doar câțiva aleși îl pot încerca", adaugă Solinas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel