Data publicării:

Boom pentru economia României. Coșea: Creșterea, alimentată de un lucru care nu face plăcere

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre creșterea peste așteptări a României din primul trimestru al anului 2021.

Alegeri prezidentiale 2024

România a avut o creștere economică peste așteptări, s-a arătat în cifrele Institutului Național de Statistică privind T1/2021.

Economistul Coșea a explicat cum a reușit țara noastră să realizeze acest lucru: „Vedeți, România are o revenire mai rapidă decât ne așteptam, iar cauzele nu sunt greu de evidențiat. În primul rând vorbim de  faptul că acele măsuri pe care guvernul le-a luat, deși au fost incomplete, deși au fost cu întârziere, au avut efect”.

Sfera privată s-a reorientat

 

„A avut efect și faptul că a existat un interes mai mare al sferei private pentru reorientarea și rearanjare a activităților. Sunt creșteri importante în această redimensionare a activității private în servicii. Vedeți cât de mult s-a dezvoltat livrarea la domiciliu a activităților de restaurant, catering și așa mai departe. Livrările la domiciliu înseamnă transporturi, distribuire. Construcțiile au continuat să meargă bine. Nu excepțional, dar merg bine.

Pe de altă parte, am avut și sprijinul unor mari companii care în România nu și-au încetat activitatea așa cum s-a întâmplat în alte țări. Mă refer la industria auto. Au avut dificultățile lor legate de lipsa semiconductorilor, dar, în general, ele au mers”, a adăugat Coșea.

Creșterea, alimentată de un lucru care nu face plăcere

 

„Este un lucru pe care vreau să-l semnalez, deși nu știu dacă o să facă mare plăcere. Eu pun această creștere și pe faptul că guvernul nu a luat o măsură pripită de reducere a veniturilor în sfera publică. Deși toată lumea cere o reducere a veniturilor funcționarilor din sfera publică, adică administrație, birocrație și așa mai departe, mergând chiar la medicină, învățământ, ordine publică, menținerea acestor venituri până la această dată a reprezentat o sursă sigură de alimentare a consumului.

În sfera privată, veniturile au fost reduse foarte mult ca urmare a încetării activității, mai ales în HoReCa, iar toate lucrurile acestea au făcut ca în această perioadă consumul să nu cadă așa cum s-a întâmplat în alte țări. El s-a menținut la cote rezonabile pentru că au existat venituri sigure. Această situație va trebui să fie remediată, nu mai poate continua așa. Va trebui să existe și o reformă în sfera publică pentru că însăși Uniunea Europeană cere la acordarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o reformă în sfera publică”, a mai spus profesorul de economie.

Împrumuturile au și ele un merit

 

„Mai este o cauză care trebuie discutată cu mare atenție. Este vorba despre faptul că România a continuat să-și alimenteze sursele de venituri prin împrumuturi. A fost una dintre țările care au împrumutat cel mai mult și cel mai repede, cu anumite dificultăți de dobândă.

Rezultatul pe acest trimestru este bun, însă anumite lucruri trebuie revizuite fiindcă ele nu vor mai putea să aducă rezultate pozitive în următoarele trimestre”, a conchis Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel