Boloş, reacție la votul împotriva aderării țării noastre la Schengen: Un gest profund nedrept pentru România
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, joi, că votul împotriva aderării României la spaţiul Schengen este 'un gest profund nedrept'.
"Un gest profund nedrept pentru România. Guvernul României a depus toate diligenţele necesare şi a făcut toate eforturile posibile şi imposibile pentru ca acest lucru să aibă loc", a spus Boloş la finalul şedinţei de guvern.
El a amintit că cele două misiuni de experţi care au verificat condiţiile tehnice privind securitatea graniţelor au confirmat că România este pregătită să intre în spaţiul de liberă circulaţie.
"Este limpede că la mijloc nu este o decizie luată pe argumente care ţin de o fundamentare poate chiar profesionistă, deci experţii tehnici sunt cei care validează din punct de vedere al expertizei tehnice acest lucru şi, totuşi, gestul acesta este profund nedrept atât din perspectiva îndeplinirii condiţiilor tehnice a misiunii pe care a avut-o Guvernul României - şi ştiu bine ce spun - şi al modului în care în mod responsabil atât domnul prim-ministru, cât şi domnul ministru de Interne şi-au făcut datoria faţă de ţară - o spun cu toată responsabilitatea - şi totuşi decizia aceasta a fost luată în condiţii în care nu prea le putem explica", a mai afirmat ministrul.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins, joi, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.
Citește și:
Bode: Credeți că Rusiei nu-i convine că România nu e integrată pe deplin? Îi convine!
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut primele declarații după ce România nu a intrat în Spațiul Schengen. „Cuvinte precum unitate, încredere, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcționare ale Spațiului Schengen. Astăzi, aceste principii au fost călcate în picioare. (...) Nu e un vot împotriva României, un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său, ci împotriva unității noastre, de care unii actori, din păcate, non UE se pot bucura”, a spus ministrul Lucian Bode, joi seară.
„României i s-au făcut multe nedreptăți în istorie. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia e pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României”, a subliniat Lucian Bode.
„Vreți să fiți mai explicit cu Rusia?“, a întrebat o jurnalistă. „Am spus actori non-UE și văd că se bucură. Credeți că Rusiei nu-i convine de minune că România nu este integrată pe deplin în spațiul Uniunii Europene? Îi convine!“, a mai spus Lucian Bode.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este profund nedreaptă opoziţia Austriei în Consiliul JAI de joi în care a fost dat votul privind aderarea României la Schengen.
„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News