Data publicării:
Bolile pe care le poți face dacă nu dormi în întuneric total. Riscuri majore pentru sănătate - Studiu
Află în articol de ce este mai bine pentru sănătatea ta să dormi în întuneric total.
Un studiu de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago explorează legătura dintre expunerea la lumină în timpul somnului și riscurile pentru sănătate. Cercetarea reprezintă un avertisment pentru mulți oameni care trăiesc în națiunile industrializate unde lumina tinde să fie omniprezentă.
Dormitul noaptea în timp există orice tip de lumină, chiar și lumina slabă, este legat de o creștere a probabilității de obezitate, diabet și hipertensiune arterială la adulții în vârstă, arată studiul.
Unul dintre autorii studiului, dr. Minjee Kim, de la Northwestern Medicine Feinberg School of Medicine, a declarat într-un comunicat de presă: "Fie că este vorba de smartphone-ul cuiva, de lasarea televizorului peste noapte sau de poluarea luminoasă într-un oraș mare, trăim printre un număr abundent de surse artificiale de lumină care sunt disponibile 24 de ore pe zi."
Concluziile studiului
"Se pare că chiar și o cantitate mică de lumină are un efect vizibil asupra răspunsului organismului nostru”, a spus dr. Kim pentru Medical News Today.
"Studiile anterioare pe animale și unele studii pe oameni au sugerat o potențială asociere între lumina necorespunzătoare - lumina insuficientă în timpul zilei, prea multă lumină noaptea - și obezitate.", a mai spus dr. Kim.
"Au existat puține date despre modelele de expunere la lumină la adulții în vârstă. Deoarece adulții în vârstă sunt deja expuși unui risc crescut de boli cardiovasculare, am vrut să știm cât de des adulții în vârstă sunt expuși la lumină pe timp de noapte și dacă aceasta este corelată cu factorii de risc cardiovascular.", a mai spus autorul studiului.
Cum este afectată sănătatea tinerilor
Nu numai sănătatea persoanelor în vârstă poate fi afectată de faptul că nu dorm în întuneric total.
"Într-un studiu anterior realizat de grupul nostru, chiar și o noapte de expunere la lumină slabă în timpul somnului a crescut ritmul cardiac și glicemia la adulți tineri și sănătoși care au fost aduși într-un laborator de somn pentru un experiment peste noapte.", a explicat dr. Kim.
Dr. Jonathan Cedernaes, un expert în somn de la Universitatea Uppsala din Suedia, care nu a fost implicat în niciunul dintre studii, a declarat pentru MNT: "Faptul că acest lucru se observă la persoanele în vârstă poate reprezenta efectele cumulative ale unui astfel de stil de viață, ceea ce înseamnă că efectele cardiometabolice adverse ale expunerii la lumină pe timp de noapte pot deveni mai evidente în timp (adică la o vârstă mai înaintată, dacă se menține stilul de viață sau modelul de expunere de-a lungul anilor)". Studiul a fost publicat în revista Oxford Academic SLEEP.
Coșmarurile, primul semn al unei afecțiuni cumplite
Majoritatea oamenilor au uneori coșmaruri, dar ce se întâmplă atunci când acestea sunt foarte dese? Este ceva normal? Se pare că visele urâte care apar în mod frecvent în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie ar putea fi un semn precoce al bolii Parkinson. Este rezultatul unui studiu recent efectuat pe persoane în vârstă, scrie Ziarul de Iași.
Coșmarurile au fost de multă vreme asociate cu diferite boli neurologice, în special în rândul bărbaților, dar acesta este primul studiu care investighează dacă aceste simptome sunt un avertisment al bolii Parkinson sau un efect secundar al afecțiunii.
Urmărind starea de sănătate a 3.818 bărbați în vârstă, timp de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au experimentat coșmaruri frecvente au avut șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson. Cei mai mulți au fost diagnosticați în primii cinci ani de studiu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News