Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Bogdan Aurescu: Războiul din Ucraina a adus consecințe multidimensionale pentru această țară, pentru Europa și pentru lume

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Bogdan Aurescu
Foto: Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 18 mai 2022, la invitația secretarului de stat american Antony Blinken, la reuniunea ministerială „Apel la acțiune pentru securitatea alimentară globală” (“Global Food Security Call to Action”) organizată la Sediul ONU din New York.

Participarea ministrului român de externe la evenimentul de la New York vine în continuarea dialogului său cu secretarul de stat al SUA pe tema securității alimentare, din marja reuniunii informale a miniștrilor de externe NATO de la Berlin (14-15 mai 2022).

Reuniunea ministerială găzduită de Statele Unite a avut drept scop coagularea eforturilor internaționale pentru a reduce efectele crizei alimentare actuale la nivel global, agravată de pandemia de COVID-19 și, cel mai recent, de agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Au participat înalți oficiali din 42 de țări din diverse regiuni ale lumii, atât din state care sunt sau ar putea fi afectate în mod direct de insecuritatea alimentară, din cauza războiului ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a dus inclusiv la blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din această țară, respectiv state care pot contribui la consolidarea securității alimentare, a nutriției și a rezilienței la nivel global, inclusiv state membre ale Consiliului de Securitate sau ale G7, respectiv alte state, printre care și România. De asemenea, au participat oficiali din conducerea Programului Alimentar Mondial, Organizației pentru Alimentație și Agricultură, Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii, UE și ONU.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, și alți înalți oficiali au informat cu privire la exacerbarea fenomenului insecurității alimentare, la impactul global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei și la măsurile pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate în acest context. Miniștrii de externe participanți au evidențiat nevoile umanitare actuale, axându-se pe eforturile de dezvoltare pe termen lung, necesare pentru consolidarea rezilienței statelor afectate în contextul actual. Totodată, participanții au relevat că accelerarea creșterii prețurilor la alimente amenință să destabilizeze în special societățile fragile, să adâncească sărăcia extremă, să sporească foametea, să extindă urgențele de ordin umanitar, să accelereze migrația și să provoace discrepanțe economice suplimentare.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat oportunitatea organizării reuniunii și a făcut apel la acțiune pragmatică și solidară în sprijinul Ucrainei și al statelor afectate de blocarea exporturilor de produse alimentare ucrainene, atrăgând atenția asupra deteriorării situației umanitare din această țară și evidențiind implicațiile complexe ale conflictului militar declanșat de Rusia, inclusiv din perspectiva securității alimentare a multor state din diverse regiuni ale lumii.

De asemenea, a prezentat eforturile susținute, multidimensionale, întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, care vizează pe de o parte susținerea economiei ucrainene și, pe de altă parte, limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global, prin facilitarea transportului pe teritoriul României pentru transportatorii din Ucraina și prin oferirea de rute alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. 

În acest context, a reiterat apelul la mobilizarea unui efort cât mai larg, din partea cât mai multor state la nivel internațional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice și rutele și porturile românești amintite, pentru a ușura realizarea exporturilor ucrainene către destinațiile lor. În acest scop, ministrul român a evidențiat necesitatea luării de măsuri pentru securitatea transporturilor alimentare din Marea Neagră, în condițiile agresiunii Federației Ruse, inclusiv prin protecția contra minelor în derivă.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța eforturilor de tip multilateral, inclusiv de la nivelul ONU, pentru coordonarea răspunsului internațional la efectele pe scară largă ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securității alimentare.

România s-a alăturat Declarației adoptate în cadrul reuniunii ministeriale pe tema Roadmap for Global Food Security - Call to Action, care cuprinde o serie de acțiuni concrete propuse, prin care statele „cu resurse disponibile” se angajează să întreprindă diverse măsuri, ca răspuns la criza alimentară mondială, printre care contribuții financiare umanitare, donații, menținerea piețelor deschise și evitarea de restricții, sporirea producției de îngrășăminte, măsuri pentru agriculturi durabile, reziliente, favorizarea inovațiilor și a agriculturii inovative, transparența și partajarea promptă a datelor pentru monitorizarea evoluțiilor de pe piața globală a alimentelor.        

La 19 mai 2022, ministrul Bogdan Aurescu va lua parte, la New York, și la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU cu tema „Menținerea păcii și securității internaționale - conflict și securitate alimentară”, organizată de SUA, în calitate de președinte al CS ONU pentru luna mai.

Bogdan Aurescu: Este timpul să lucrăm împreună

„Apreciez pe deplin inițiativa acestei întâlniri foarte oportune. Într-adevăr, securitatea alimentară este una dintre cele mai presante provocări globale.”

„Războiul din Ucraina a adus consecințe multidimensionale pentru această țară, pentru Europa și pentru lume. Agresiunea militară ilegală brutală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a provocat deja pagube extinse și pierderi de vieți omenești, răspândindu-se și în zonele rurale și declanșând strămutări masive.”

„Agresiunea rusă duce, astfel, și la provocări masive de securitate alimentară, deoarece a perturbat, într-o măsură semnificativă, sezonul agricol din Ucraina. În același timp, blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene, în special a Odesa, a întrerupt exporturile de cereale ucrainene către destinațiile acestora, agravând astfel criza alimentară în zone importante de pe glob.”

„Astfel, discuția de astăzi este deosebit de oportună, întrucât ne reunește pentru a acționa rapid, solidar cu Ucraina și cu multe țări care depind de agricultura Ucrainei, într-o manieră pragmatică. Este timpul să lucrăm împreună, astfel încât provocările războiului pornit de Moscova la adresa securității noastre alimentare să fie reduse la timp, în beneficiul tuturor celor aflați în nevoie.”, a transmis ministrul român de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel