Boeuf Bourguignon, rețeta franțuzească pe care o vei adora. Este cea mai bună tocană de vită
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Boeuf Bourguignon este o rețetă franțuzească de tocană cu vită. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi în acest weekend, o poți prepara fără grijă. O vor devora! 

Ingrediente
  
- 800 gr. carne de vită macră tăiată cubuleţe

- 100 gr. bacon

- 1 ceapă tăiată mărunt

- 1 morcov tăiat felii

- 250 - 300 ml supă de vită

- 400 ml vin roşu

- 9 - 10 cepe mici

- 200 - 250 gr. ciuperci proaspete

- 2 - 3 căţei usturoi zdrobiţi

- 1 lingură pastă de roşii

- 2 linguri făină

- 1/2 linguriţă cimbru

- 1 frunză dafin

- ulei

- sare

- piper

Cum se prepară

Tăiem baconul cubuleţe, îl fierbem 10 minute până dispare aroma şi gustul de afumat. Când e gata, o scurgem şi o uscăm într-un şervet absorbant de bucătărie. Pregătim o tigaie non-aderentă, turnăm o lingură de ulei şi încingem pe foc, punem baconul şi-l prăjim câteva minute până capătă o culoare rumenă. Când e gata, îl scoatem deoparte.

Carnea de vită se usucă în prosoape de hârtie (asta o face să se rumenească corespunzător) şi se aşază în tigaia în care am prăjit deja baconul. Nu o înghesuiţi, ci rumeniţi-o relaxat, în mai multe tranșe. Când e gata carnea şi am golit tigaia, adăugăm legumele (morcovii şi ceapa) şi le rumenim şi pe ele.

Într-o oală, punem legumele abia prăjite, baconul, carnea, asezonăm cu sare, piper, iar cu o sită se presară uşor făină în strat subţire peste carne şi se bagă la cuptorul încins pentru 4 minute, timp în care deasupra cărnii ar trebui să se formeze o crustă, scrie casutalaurei.ro.

După patru minute, scoatem oala, amestecăm şi mai introducem pentru patru minute la cuptor. Turnăm supa, vinul, pasta de roşii, usturoiul, cimbrul, dafinul. Se pune la fiert până începe să fiarbă, se acoperă cu un capac şi se introduce la cuptor pentru 3 – 4 ore până ce carnea se frăgezeşte.

Luăm cepele mici, le spălăm, le curăţăm, le punem în apă cu puţin unt şi punem să fiarbă înăbuşit vreo 20 minute. Spălam ciupercile, le tăiem, le uscăm bine şi le prăjim în uleiul cu puţin unt până sunt rumene aurii. Când carnea e gata, scoatem oala din cuptor, adăugăm ciupercile şi ceapa.

Citește și: 

Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse și cine le-a inventat. Vei fi surprins! (rețete)

"Boeuf" provine din limba franceză și înseamnă „vită”. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie, potrivit shtiu.ro.

Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei de boeuf, un cunoscut chef al vremurilor.  În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acesta a fost invitat să gătească aristocraților ruși și a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei, Hérmitage. Salata de boeuf era cunoscută ca „vânat în maioneză”. Ea conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar ca decor se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. Rețeta era diferită de la un anotimp la altul, motiv pentru care se adăugau alte ingrediente, cum ar fi trufe, piept afumat de raţă sau aspic.

În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier, gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel