Data publicării:
Boeing, despăgubiri după prăbuşirea avioanelor 737 MAX, paralelă cu România
Compania Boeing a anunţat că va acorda despăgubiri totale în sumă de 50 de milioane de dolari familiilor celor celor care au murit după prăbuşirea avioanelor 737 MAX.
Vorbim de un total de 346 de oameni care au murit după prăbuşirea celor două avioane 737 MAX. Făcând un calcul simplu, rezultă o sumă de puţin peste 144.000 de dolari pentru fiecare persoană decedată.
O diferenţă uriaşă faţă de ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Dacă o companie privată - iar aici vorbim despre un gigant, Boeing putându-şi permite să plătească aceste despăgubiri fără un prea mare efort - negociază la sânge aceste despăgubiri, încercând, normal, să plătească cât mai puţin posibil, în România lucrurile sunt pe dos.
Ce se întâmplă în România
La noi, pentru un malpraxis se ajunge la sume care depăşesc de 4-5 ori valoarea despăgubirilor pe care le plăteşte un gigant cum e Boeing. Avem cazuri concrete: o doctoriţă de la Târgu-Jiu a fost obligată de instanţă să achite, în solidar cu unitatea spitalicească, suma de 400.000 de euro despăgubiri familiei unei tinere care a murit după ce i s-a făcut o injecţie. Iar în celebrul caz "Ciomu", instanţa a decis ca victima să primească de la medicul care i-a secţionat organul genital suma de 500.000 de euro, bani pe care Ciomu a fost obligat să-i achite în solidar cu spitalul la care lucra în momentul în care a făcut operaţia respectivă.
De ce se ajunge la aceste sume în ţara noastră? Este un cerc vicios: în primul rând, vorbim de o uşurinţă cu care judecătorul decide să acorde aceste sume, pentru că, nu-i aşa, nu dă de la el. În al doilea rând, vorbim despre faptul că nici spitalele nu se apără aşa cum trebuie în instanţă, nu se luptă pentru a achita o sumă cât mai mică. Mai ales că, având în vedere că plata se face în solidar, spitalul e cel care ajunge, până la urmă, să achite cea mai mare parte din sumă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News