Data actualizării:
Data publicării:

Boboteaza, tradiții 6 ianuarie. Taina Botezului, săvârșită diferit la ortodocși și catolici. Ciachir: În Bucovina a rezistat mult această influență

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Scriitorul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre diferența Tainei Botezului la ortodocși și la catolici.

Alegeri prezidentiale 2024

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, unde a vorbit despre o diferență a modului în care e săvârșită Taina Botezului la ortodocși și la catolici:

„La ortodocși, Botezul este prin afundare, pentru că așa s-a afundat și Hristos în Iordan: În Iordan, botezând-Te, Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat (...) Preadumnezeiescul Părinte a glăsuit din ceruri, mărturisind (...). Prin urmare, este și o Epifanie, când aude glasul Tatălui și apare porumbelul, care este Duhul Sfânt. Cele trei persoane ale Sfintei Treimi apar cu prilejul Botezului.

În schimb, catolicii fac Taina Botezului prin stropire, ceea ce nu prea e conform și, din păcate, îmi povestea, Dumnezeu să-l ierte, Arhiepiscopul Pimen, că acum 30-40 de ani, În Bucovina încă mai era această influență pe care Biserica noastră, pe bună dreptate, o combătea (n.r. Bucovina a fost sub Imperiul Austro-Ungar între 1775 și 1918).

Botezul este prima din cele șapte Taine cu care un creștin ia contact. Nu poți să te bucuri de celelalte dacă nu ești botezat. Spre exemplu, Taina Hirotoniei, în cazul preoților, este singura pe care doar Arhiepiscopul o săvârșește. Celelalte 6 le săvârșește preotul și, cum am spus, un laic poate, în caz de urgență, să administreze Taina Botezului (citește AICI). Inclusiv Regele Mihai a fost botezat prin afundare“, a precizat Dan Ciachir.

Rar existau cazuri de copii nebotezați în comunism

„Iordanul e un loc Sfânt și, nu întâmplător, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț s-a dus să se nevoiască acolo, să facă asceză în apropiere de Iordan. În România, majoritatea oamenilor s-au botezat în regimul comunist, inclusiv în familiile de comuniști convinși. Se putea face botezul și în casă, nu numai în biserică. Atunci, rar au fost copii fără botez. Vârstnicii nu prea dădeau voie să rămână copiii nebotezați. S-a respectat pentru că Botezul e foarte important pentru un creștin. Nimeni nu devine parte componentă a bisericii dacă nu este botezat. De aceea, botezul se poate face oricând. Sigur, la oamenii mai în vârstă Botezul se face tot prin afundare, însă aceștia nu sunt goi, ci îmbrăcați cu o cămașă. Acum câțiva ani, marele actor Gérard Depardieu a trecut la Ortodoxie și a fost botezat în felul acesta în Catedrala Rusă din Paris. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Nicolae Steinhardt“, a mai punctat Dan Ciachir.

CITEȘTE ȘI   -   EXCLUSIV  Boboteaza, 6 ianuarie. Inițial, Crăciunul și Boboteaza s-au sărbătorit împreună. Ciachir: Singura Taină care poate fi administrată de un laic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel