Data publicării:
Boboteaza, obiceiuri. Ce trebuie să facem timp de opt zile
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. Credincioșii trebuie să cunoască obiceiurile și tradițiile care sunt asociate următoarei perioade.
Credincioșii creștini sărbătoresc duminică botezul Domnului în apele Iordanului. În toate bisericile din țară apa va fi sfințită și se va transforma în aghiasmă mare. Obiceiul spune că fiecare credincios trebuie să ia o sticlă de aghiasmă acasă din care să bea timp de opt zile. Mai mult, se spune că apa sfințită de Bobotează nu se strică niciodată și se folosește și pentru a stropi casa pentru alungarea răului.
În mai multe zone din țară, de Bobotează se merge cu colindul, se prind farmece și descântece și se fac prorociri.
În ziua botezului Domnului Iisus Hristos, preoții aruncă în ape câte o cruce pe care cei curajoși trebuie să o aducă înapoi. Cel care ajunge primul la cruce se spune că va avea noroc tot anul.
Citește și: Boboteaza. Slujba Aghesmei mari, oficialtă de Patriarhul Daniel, în în faţa Reşedinţei patriarhale
Obiceiuri la masa din ajun de Boboteză
Citește și: Arhiepiscopul Teodosie, la un pas să cadă de pe cisternă. FOTO
Tradiția spune că astăzi, în ajun, oamenii pun masă ca în junul Crăciunului, iar sub fața de masă se presară fân sau otava. Pe masă se așează 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de fasole albă, borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră și plăcinte cu mac. Bucatele pot fi servite doar după ce un preot sfințește masa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News