Data publicării:
Boala care trebuie să fie studiată la şcoală. Constantin Ionescu-Târgoviște: La noi, educaţia suferă foarte mult
Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște a atras atenţia asupra faptului că, în România, educaţia este deficitară atunci când vine vorba despre sănătate.
"Noi facem, de fapt, un fel de medicină de precizie, în sensul că tratamentul este adaptat pacientului care îţi vine cu un tablou biochimic şi clinic foarte sugestiv. Ştii cam ce dietă să-i dai, ce tratament trebuie să urmeze, dar ceea ce nu ştim este ce face el acasă.
Educaţia la noi suferă foarte mult. Chiar se propunea în unele ţări ca problemele de diabet să fie introduse chiar începând de la copiii din şcoli, ca prevenţie, pentru că, iată, explozia asta a diabetului a fost datorată procesului civilizator care înseamnă mişcare mai mică, aport alimentar mai mare. De aici obezitatea", a declarat prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște la emisiunea "Academia de Sănătate", difuzată la DC News şi DC Medical.
VIDEO:
***
Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște a spus, la emisiunea "Academia de Sănătate", cum unii pacienţi îşi dau seama dacă au diabet, fără a face investigaţii medicale amănunţite.
La 1830, A. Bouchardat, un mare clinician francez, a reuşit să identifice glucoza din sânge, colorimetric şi le dădea chiar unor pacienţi o soluţie pe care o turna în urina care-şi schimba culoarea, şi ştia dacă are zahăr în sânge sau nu.
Îmi aduc aminte de cineva din Târgovişte care mi-a spus un lucru foarte interesant. Zice: eu ştiu dacă am diabet sau nu. Bag degetul în urina mea, pun pe limbă, şi văd dacă e dulce. Într-adevăr, este o metodă prin care unii şi-au descoperit diabetul care nu era cunoscut anterior. În prezent, însă, tehnologia a progresat atât de mult încât au apărut testele. Nu mai vorbesc de pompele de insulină care încearcă să regleze administrarea automată a insulinoterapiei, fără nicio altă intervenţie din afară, decât controalele de bună funcţionare a dispozitivului respectiv.
Progrese tehnologice sunt, dar nici ele nu sunt foarte larg disponibile, pentru că şi costurile lor sunt destul de mari. În unele ţări, în Statele Unite de exemplu, sunt milioane de oameni purtători de pompe de insulină, ei având probabil ca ţară cel mai mare număr de pacienţi diabetici din lume", a povestit, la emisiunea "Academia de Sănătate", prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, de la Institutul „Nicolae Paulescu” din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News