Data publicării:

Răspunsul UE la războiul comercial lansat de Trump. Mircea Coșea arată care e sabia cu două tăișuri

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Coșea, profesor de economie, a făcut o radiografie a răspunsului pe care Uniunea Europeană l-a avut față de războiul comercial declanșat de Trump.

Într-un interviu exclusiv la DC News, Mircea Coșea, profesor de economie, a făcut o radiografie a răspunsului Uniunii Europene la războiul comercial declanșat de Donald Trump.

„Uniunea Europeană a reacționat după părerea mea foarte corect. După iureșul pe care unii reprezentanți din Uniunea Europeană l-au declarat, și anume: hai la luptă, că noi suntem mai deștepți și nu le mai cumpărăm whisekey-ul și guma de mestecat, s-a ajuns la un echilibru și dacă ne uităm la cronologia evenimentelor din ultima lună sunt inspirate de președintele Mexicului.

Mexicul a avut prima declarație echilibrată, când a spus că cea mai mare greșeală ar fi aplicarea în oglindă a tarifelor impuse de SUA. Uniunea Europeană se pare că și ea a mers pe linia asta în ultima perioadă, mult mai calmă, mult mai echilibrată.

UE încearcă să facă două mișcări, în domeniul energiei și industriei chimice, cu o zonă pe care până acum nici nu o considera importantă și anume Asia Centrală. Acolo sunt câteva țări care au avut o dezvoltare extraordinară, dar noi nu prea ne uităm acolo“, a spus Mircea Coșea.

Foto: Agerpres

Profesorul de economie a atras însă atenția asupra vulnerabilităților pe care Uniunea Europeană le are, în contextul în care au început să existe contacte între Bruxelles și Beijing.

„Pe de altă parte, sunt negocierile pe care Uniunea Europeană le duce cu China. Acest lucru e cu două tăișuri, deoarece Republica Populară Chineză va dori să se implanteze și în Europa, fiind o concurență foarte greu de suportat în anumite domenii pentru industria europeană. Se pot întâmpla niște lucruri foarte complicate, niște căderi ale unor industrii.

Industriile care erau în principal concurate de China s-au reorientat. De exemplu, industria auto a început să lucreze foarte mult pentru armament. A înlocuit un produs cu altul la care concurența nu există sau e foarte slabă. Cred că Uniunea Europeană până acum s-a comportat inteligent“, a conchis Mircea Coșea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel