BNR explică cum va afecta închiderea fabricii Nokia PIB-ul şi deficitul de cont curent
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
nokia-profits-down
nokia-profits-down

Închiderea fabricii Nokia de la Jucu (judeţul Cluj) va afecta produsul intern brut (PIB) şi deficitul de cont curent al României, dar nu cu amploarea cifrei de afaceri, potrivit viceguvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Popa.

El a explicat joi seara că Nokia asambla local componente străine şi avea importuri foarte mari. Închiderea fabricii Nokia de la Jucu va avea impact atât pe exporturi, cât şi pe importuri, iar efectul pe balanţa comercială va fi mai mic, dat doar de valoarea adăugată.

Acelaşi impact va fi şi asupra PIB (care este suma valorilor adăugate brute), şi nu unul dat de volumul cifrei de afaceri a companiei.

Investiţia Nokia la Jucu s-a ridicat la 60 milioane de euro, iar contribuţia la bugetul de stat asigurată de fabrică a fost în 2010 de 92 milioane lei, respectiv 45 milioane lei în primele 8 luni din 2011. Totodată, exporturile fabricii Nokia au reprezentat 7,8% din totalul exporturilor româneşti în 2010, respectiv 9% în primele 8 luni ale acestui an, în condiţiile unei creşteri cu 26% a volumului total al exporturilor raportat la anul anterior.

Citeşte şi:

Băsescu despre închiderea fabricii Nokia: Nu este o noutate; este un fenomen la care trebuie să ne aşteptăm

Vreme: Nokia îşi mută fabrica în Moldova din motive strict economice, concernul are probleme

Nu mai bine se relochează Guvernul Boc în China şi rămâne Nokia la Jucu?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel