BNR, cea mai așteptată decizie ar putea fi luată vineri - surse. Elena Cristian: Tare îmi e că ne vom întoarce la situația din 2016, la dramele și nenorocirile de atunci
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian, analist DC BUSINESS, a spus care ar putea fi decizia care se va lua vineri, la BNR, cu privire la ROBOR și ratele românilor.

'90% dintre băncile comerciale din România nu mai au credite în valută. Toate oferă credite în lei. Anul trecut, 99% dintre creditele acordate pentru persoanele fizice au fost în lei. Avem o legislație care obligă oarecum băncile să discute cu clienții, să renegocieze contractele și să le ofere variante la creșterea ratelor. Există Legea dării în plată, care are un articol care obligă băncile, în condițiile în care rata crește cu 50%, să reechilibreze contractele. Prin urmare, oamenii trebuie să meargă la bancă și fie să facă o notificare să treacă la IRCC, fie să ceară reechilibrarea contractelor pentru că legea se exprimă foarte clar în acest sens.', a spus Elena Cristian.

Ce decizie se va lua, vineri, la BNR

'Analiștii spun, nu avem o informație certă în acest sens, dar este clar că dobânda de politică monetară va crește, din nou! Este a 4-a, a 5-a creștere consecutivă în 2022! Va influența direct ROBOR! Ca urmare, creditele în lei se vor scumpi, din nou! ROBOR va crește, ratele la fel! Tare îmi e că ne vom întoarce la situația din 2016, la dramele și nenorocirile de atunci chiar dacă legislația este ceva mai clară, cumva în favoarea consumatorului, dar consider că lucrurile vor scăpa de sub  control, ratele vor crește iar, creditele se vor scumpi. Trebuie găsite soluții în acest sens! Doresc să îl întreb pe domnul Daniel Zamfir, ce face Guvernul în acest sens?!', a punctat Elena Cristian.

'Nu vreau să fiu avocatul BNR, dar spun că Banca Națională nu are altă variantă decât a crește dobânda de politică monetară. Nu poate cumva ține inflația în frâu, iar această politică de dobândă monetară este un fel de zid în fața inflației. Sigur că se pot spune multe, dar BNR are această singură pârghie.', a concluzionat Elena Cristian, într-o intervenție telefonică, la România TV, în emisiunea moderată de Andreea Crețulescu.

Citește și - Elena Cristian (DC BUSINESS): E cea mai mare nenorocire a României. Va înghiți tot

Elena Cristian, analist DC BUSINESS, a spus care este, în opinia sa, cea mai mare nenorocire a României, care înghite și va înghiți tot. 

“Datoria publică este cea mai mare nenorocire a României, nu inflația, nu prețurile la gaze, ci datoria publică, care ne costă tot! Înghite și va înghiți absolut tot, inclusiv creșterea economică. Numai pe primele 4 luni, cu rostogolirea dobânzilor, statul a plătit 9 miliarde. Până la sfârșitul anului, doar rostogolirea dobânzilor va costa statul 30 de miliarde! Practic, tot ceea ce faci se va duce acolo!“, a spus Elena Cristian.

“Cineva trebuie să explice de ce ne împrumutăm dublu față de bulgari?! De ce ungurii se împrumută la 2-3%, iar românii la 9-10%?“

“De ce ne împrumutăm la  9-10%? De ce aceste dobânzi sunt undeva secrete? Dacă întrebi la Ministerul de Finanțe, dacă îl întrebi pe ministru, nu vrea să spună la ce dobânzi se împrumută statul român! Acesta este un mare mister, pentru că nu se împrumută ca să își ia casă... Cineva trebuie să explice de ce ne împrumutăm dublu față de bulgari?! De ce ungurii se împrumută la 2-3%, iar românii la 9-10%? De ce ne permitem să plătim niște costuri uriașe pentru o datorie publică pe care noi nu avem cum să o suportăm. Nu suntem vreo economie performantă, cu producție peste așteptări, din care să suportăm toate această rostogolire.“, a zis Elena Cristian. 

“Nu vor crește încasările la buget cu noile modificări la Codul Fiscal, din contră!“

“Pe lângă această creștere alarmantă a datoriei publice, 51% din PIB, ceva îngrozitor, foarte mult, nu există măsuri de reducere a inflației, nu există o strategie pe termen lung! Nu cresc încasările la buget, și chiar dacă modifică Codul Fiscal, peste noapte, cum au făcut-o acum, nu vor crește încasările, din contră!“, a subliniat Elena Cristian, în cadrul emisiunii Cheia Zilei, moderată de Niels Schnecker, la România TV. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel