Data publicării:

BNR a revizuit prognoza ratei de inflație din România. Cel mai mic procent din ultimii 3 ani

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Alegeri prezidentiale 2024

Conform prezentării, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecţiei, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.

De asemenea, se menţionează faptul că traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.

"Vă mai dau un element, ca să nu mă întrebaţi. (...) Lucrăm cu datele pe care le avem disponibile, aşa cum facem de fiecare dată. Deci, legat de perspectiva fiscală, ce avem în momentul actual în mod clar, nu ştim ce politici se vor aplica, deci şi traiectoria aceasta este dependentă de viitorul politicilor fiscale", a spus Mugur Isărescu.

Totodată, el a precizat că traiectoria este marcată de oscilaţii de ritm, dar este în jos.

"Ne aşteptăm, s-au cel puţin eu mă aştept, ca săptămâna viitoare, când statistica va publica indicele IPC, inflaţia din luna iulie, să fie din nou peste 5%, Nu putem să ne plimbăm cu rata de politică monetară în funcţie de toate aceste oscilaţii", a punctat Mugur Isărescu.

Inflația din România în ultimii 4 ani

Prognoza inflației în România a fost influențată de o serie de factori interni și externi, inclusiv evoluțiile economice globale, prețurile energiei și politicile monetare. Iată o privire generală asupra estimărilor inflației pentru România în ultimii patru ani:

Prognoză inițială în 2020, înainte de pandemie, era de aproximativ 3-3,5%. Inflația efectivă - pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei, iar inflația a scăzut sub nivelul așteptat, atingând în final aproximativ 2,6% pe an.

Prognoză inițială în 2021: Inflația era așteptată să crească ușor, în jurul valorii de 2,5-3%. Inflația efectivă - în contextul creșterii prețurilor la energie și al relansării economice, inflația a accelerat la 5,1% până la sfârșitul anului.

Prognoză inițială pentru 2022 indicau o inflație de aproximativ 4-5%, pe fondul continuării creșterii prețurilor la energie și al tensiunilor economice globale. Inflația a depășit semnificativ prognozele, ajungând la 16,4%, influențată de factori externi, precum războiul din Ucraina, și de creșterea prețurilor la gaze și alimente.

Prognoză inițială 2023: La începutul anului, Banca Națională a României (BNR) prognoza o inflație de 8-9%, cu așteptări ca inflația să scadă treptat pe parcursul anului. Pe măsură ce anul s-a desfășurat, inflația a rămas ridicată, dar a început să se tempereze, scăzând spre 10% în a doua jumătate a anului 2023.

Aceste estimări și evoluții reflectă provocările macroeconomice cu care s-a confruntat România în ultimii ani, inclusiv impactul global al pandemiei, crizele energetice și tensiunile geopolitice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel