Data publicării:
Bilanț coronavirus, 30 mai 2022. 76 de pacienți internați la ATI, 61 sunt nevaccinați
Ministerul Sănătății a transmis cel mai nou bilanț COVID.
Aproape 200 de noi cazuri de Covid au fost raportate în ultimele 24 de ore, perioadă în care nu a fost înregistrat niciun deces, a anunțat, luni, 30 mai, Ministerul Sănătății.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 188 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 15 mai puțin față de ziua anterioară. 17 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 12 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 547, cu unul mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 76 persoane, cu unul mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 76 pacienți internați la ATI, 61 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 37 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară.
Până luni, 65.678 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.
În ultimele 24 de ore nu a fost raportat de către INSP niciun deces.
Rafila vrea centre medicale comunitare. Exemplu cu Finlanda. ”Media de vârstă a medicilor de familie, 55 de ani. Situație foarte dificilă în următorii ani”
Alexandru Rafila a vorbit, vineri seară, despre relația dintre Ministerul Sănătății cu medicii de familie.
„Schimbarea paradigmei în ceea ce privește asistența medicală primară este necesară. Medicul de familie trebuie să poată să integreze, cel puțin în localitățile mai mici, în comune, mai multe servicii decât cele medicale. Ne gândim la niște centre medicale comunitare, cară să aducă alături de medicul de familie și alte cadre medicale sau lucrători din zona socială. Trebuie să construim un astfel de sistem care funcționează foarte bine în alte țări, precum Finlanda. În țările nordice funcționează de mai bine de o sută de ani”, a spus, la Digi 24, Alexandru Rafila.
„O altă problemă este legată de îmbătrânirea personalului medical. Media de vârstă (n.r. a medicilor de familie) este de 55 de ani, ceea ce ne pune într-o situație foarte dificilă nu acum neapărat, dar în următorii 5 ani. Știți bine că sunt sute de localități în România care nu au medic de familie. Acest lucru se va accentua. În orașe o să fie mai puțin sesizabil, dar în alte locuri o să fie, evident, sesizabil”, a spus ministrul.
„Singura rezolvare este aceea de schimbare a modului în care medicina de familie este percepută de tinerii medici, care să își dorească să facă medicină de familie, să le fie oferită o atractivitate din punct de vedere al confortului profesional și, de ce nu, din punct de vedere al confortului material. Aici o să fie nevoie, mai ales în localitățile mai mici, mai puțin atractive din punct de vedere al traiului, de implicarea autorităților locale care să facă eforturi să aducă medicii în aceste localități. Desigur, și statul trebuie sa creeze un cadru care să genereze acest lucru. Noi avem în PNRR și deja am publicat ghidul unui proiect consistent, de 180 de milioane de milioane de euro, care urmează să finanțeze dotare a 3000 de cabinete de medicină de familie, așa că vrem să ajutăm o parte dintre medicii care au nevoie de ajutor. Medicina, acum, doar cu un tensiometru, un stetoscop și o masă de consultații este, în mod evident, insuficientă.”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vineri seară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News