Bilanț coronavirus, 16 octombrie 2022. La ATI sunt internate peste 100 de persoane
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 16 oct 2022, 16:07
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministerul Sănătăţii a anunţat, duminică, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 237 de cazuri noi de COVID-19.

„În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 237 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), cu 241 mai puţine faţă de ziua anterioară. 46 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii.

În Bucureşti au fost raportate 84 de cazuri noi, în Mureş - 17, în Cluj - 10, restul judeţelor anunţând sub zece cazuri noi fiecare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 23 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 939, cu 2 mai puţine faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 108 persoane, cu 1 mai mult faţă de ziua anterioară. Din cei 108 pacienţi internaţi la ATI, 97 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 43 sunt minori, 42 fiind internaţi în secţii, cu 1 mai puţin faţă de ziua anterioară, şi 1 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară. Până duminică, 67.120 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 15.10.2022 (10:00) – 16.10.2022 (10:00) a fost raportat de către INSP un deces (femeie), fără decese raportate anterior intervalului de referinţă. Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă peste 80 de ani. Pacienta care a decedat prezenta comorbidităţi şi era nevaccinată.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1.428 teste RT-PCR (749 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 679 la cerere) şi 3.952 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.545.067 teste RT-PCR şi 11.754.651 teste rapide antigenice.

Citește și...

Sindromul Long-Covid generează afecțiuni „respiratorii și neurologice“. Rafila, semnal îngrijorător: Încercăm să dezvoltăm secții de recuperare

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat telefonic la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, unde a vorbit despre posibila combinare a virusului grupal cu SARS-CoV-2:

„Există pericolul cagrpa să se combine cu Covid-19 și să genereze probleme de sănătate de dimensiuni comparabile cu cele care au fost până acum?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„Nu se combină gripa cu Covid-ul, nu discutăm de concubinaj între virusul gripal și coronavirus, ci de posibilitatea care este și teoretică și a fost și realizată în mod practic, pentru că ambele virusuri se transmit exact pe aceeași cale, să exist co-infecție, adică să faci infecție cu ambele virusuri.

Nu este probabil pentru că, pe de o parte, numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus e relativ scăzut, acum avem până în 1000 de cazuri pe zi, gripa e în creștere. E posibil, dar nu este probabil.

Pe de altă parte, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, femeile gravide, se pot vaccina antigripal la medicul de familie. Campania a început chiar în septembrie și până acum s-au vaccinat deja 500.000 de români, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria contemporană.“, a spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a fost întrebat și despre afecțiunea de Long-Covid, care îi afectează încă pe foarte mulți oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2:

„Sindromul Long-Covid este un fenomen îngrijorător?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„E foarte îngrijorător pentru că multe persoane au remarcat că după infecția cu SARS-CoV-2 nu au revenit la starea de sănătate anterioară infecției și au sechele, au dificultăți respiratorii sau chiar sechele neurologice.

Una din discuții a fost să încercăm să dezvoltăm secții de recuperare care să încerce să trateze diversele patologii, inclusiv aceste sechele post-Covid-19 care constau în afectare pulmonară sau afectare neurologică și care trebuie să beneficieze de un tratament special“, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?