Data actualizării:
Data publicării:

Biden vrea reintroducerea Houthi pe lista internațională a grupărilor teroriste

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
După ce au fost scoși de pe lista grupărilor teroriste în 2021, Biden îi vrea acum înapoi. Decizia, dacă se va aproba, va îngreuna finanțarea Houthi din partea statelor lumii.

Administrația Biden ia în considerare reetichetarea grupului Houthi din Yemen drept organizație teroristă străină, în contextul creșterii atacurilor acestuia, susținute de Iran, împotriva Israelului și a transportului comercial în regiune.

O astfel de mișcare ar însemna ca administrația Biden să revină asupra unei politici controversate adoptate în ultimele momente ale administrației Trump, notează TheHill.

Președintele Biden a eliminat eticheta de organizație teroristă străină (FTO) de pe grupul Houthi în februarie 2021, din preocupare că includerea acestui grup militant pe lista neagră ar împiedica organizațiile umanitare și afacerile să acorde asistență unei populații care suferă de aproape un deceniu de război civil. Aproape 22 de milioane de yemeniți, dintre care jumătate sunt copii, au nevoie de asistență umanitară.

Cu toate acestea, atacurile periculoase ale Houthi în regiune pun presiune asupra administrației Biden din partea membrilor Congresului de a merge dincolo de lovituri la țintele militare și de a eticheta grupul drept terorist din partea SUA.

În timp ce Biden a declarat săptămâna trecută că îi consideră pe Houthi o grupare teroristă și că Departamentul de Stat a recunoscut că analizează posibilitatea de a reintroduce această etichetă, oficialii de rang înalt din administrație nu s-au angajat încă să impună eticheta FTO.

"Nu avem nimic nou de anunțat în ceea ce privește eticheta FTO", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, marți. "Suntem încă în proces de revizuire a situației."

Cu toate acestea, nu este deloc clar dacă etichetarea Houthi drept organizație teroristă ar avea impacte practice și imediate asupra capacității acesteia de a instiga teroare și haos în regiune. Houthi au declarat că atacurile lor sunt în sprijinul Hamas din Fâșia Gaza, care se află sub asediu din partea Israelului după ce grupul a lansat un atac terorist la 7 octombrie.

Eticheta FTO ar putea să îi întărească pe Houthi, indicând că tactica lor dă roade, a spus Dave Harden, fost oficial superior al Departamentului de Stat care a servit în administrațiile Trump, cât și Obama.

"Nu contează pentru Houthi că sunt considerați o organizație teroristă străină în conformitate cu legea SUA, probabil că le place", a spus el. "Ei nu își fac bănci, nu fac cumpărături, nu călătoresc și nu participă la economia occidentală. Nu sunt ca [ministrul de externe rus Sergey Lavrov]. Acești tipi nu sunt afectați, iar dacă ar fi, ar fi chiar un semn de onoare."

O etichetă FTO are menirea de a perturba sprijinul financiar pentru o astfel de grupare, oferind Departamentului Trezoreriei o mai mare libertate în impunerea de sancțiuni și semnalând altor guverne străine, persoane sau afaceri că ar putea pierde accesul la sistemul financiar al SUA dacă interacționează cu gruparea sancționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel