Data actualizării:
Data publicării:

Biden, trădat de un aliat crucial în alegeri. Va putea pierde 1,3 milioane de voturi dintr-o lovitură

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Președintele Joe Biden este în pericol de a pierde un sprijin important în campania sa de realegere, scrie Reuters.

Liderii sindicatului Teamsters, care numără 1,3 milioane de membri, iau în considerare să nu susțină niciun candidat în cursa prezidențială din SUA, conform declarațiilor a două persoane familiare cu situația.

Decizia finală a Internaționalei Frăția Teamsters nu a fost încă luată și este așteptată în săptămânile următoare.

Nesusținerea lui Biden, care a fost sprijinit de sindicat în 2020, ar adânci problemele politice ale președintelui democrat în tentativa sa de realegere.

Sursele afirmă că este puțin probabil ca Teamsters să sprijine candidatul republican Donald Trump, dar diviziunile interne profunde ar putea duce la decizia de a nu susține niciun candidat, pentru prima dată din 1996.

De la prestația sa șovăitoare într-o dezbatere prezidențială pe 27 iunie, Biden a fost rugat de mai mulți legislatori și donatori să se retragă din cursă, preocupați de capacitatea sa de a fi reales și de a servi un nou mandat de patru ani. Unii aliați cred că încercarea de asasinare asupra lui Trump de sâmbăta trecută ar putea liniști aceste cereri, însă alți democrați sunt sceptici.

Echipa lui Biden considera susținerea sindicatului Teamsters ca fiind aproape sigură, având în continuare mulți lideri seniori de partea sa. Cu toate acestea, luni de deteriorare a relațiilor și creșterea preocupărilor legate de rezistența politică a lui Biden au schimbat percepțiile unor lideri ai sindicatului, care reprezintă muncitori din diverse domenii, de la transporturi și fabrici până la birouri.

"Nu s-a luat nicio decizie finală", a declarat Kara Deniz, purtătoarea de cuvânt a sindicatului Teamsters, adăugând că orice raportare care sugerează un rezultat este speculativă.

Săptămâna trecută, președintele United Auto Workers, Shawn Fain, s-a întâlnit cu consiliul executiv al sindicatului pentru a-și exprima îngrijorările privind capacitatea lui Biden de a-l învinge pe Trump.

Președintele Teamsters, Sean O'Brien, va vorbi la Convenția Națională Republicană din Milwaukee luni seara, dar nu este încă programat să vorbească la convenția democrată din august.

O'Brien a contactat simultan comitetele naționale democrate și republicane pentru a vorbi la convențiile lor, dar a primit răspuns doar din partea republicanilor, a declarat Deniz pentru Reuters.

O persoană familiară cu organizarea convenției democrate a spus că nu s-au luat decizii finale cu privire la program.

"Construim o convenție în Chicago care va spune povestea noastră poporului american, inclusiv poveștile liderilor și muncitorilor din sindicate pentru care președintele Biden a luptat ca cel mai pro-unionist președinte din istoria modernă", a declarat purtătorul de cuvânt al convenției, Matt Hill.

Sindicatul a fost un aliat cheie pentru Obama și Clinton

Sindicatul Teamsters, fondat în 1903, i-a susținut pe Biden în 2020, pe Hillary Clinton în 2016 și pe Barack Obama în 2008 și 2012, deși uneori a ales candidați republicani în alegerile anterioare.

Frustrarea sindicatului față de echipa lui Biden a crescut în ultimele luni. În privința unei priorități cheie, salvarea companiei de transport Yellow Corp și a celor 30.000 de locuri de muncă sindicalizate de la faliment, O'Brien a cerut și i s-a refuzat o întâlnire la Biroul Oval pentru a discuta problema cu Biden, potrivit uneia dintre sursele familiare cu situația.

Casa Albă nu a răspuns solicitării de comentarii.

Aceste frustrări au fost amplificate de apelurile unor legislatori și donatori democrați ca Biden să renunțe la candidatura sa pentru realegere și să permită altui candidat să intre în cursă, a spus o altă persoană familiară cu deliberările sindicatului.

Grupurile muncitorești au ajutat la victoria lui Biden în 2020, în state disputate precum Michigan, Pennsylvania și Nevada.

Grupurile sindicale încurajează membrii să voteze, să se ofere voluntari și să doneze pentru campanii, formând o sursă importantă de bani și forță de muncă pentru campaniile prezidențiale democrate.

În schimb, așteaptă politici care să crească numărul locurilor de muncă sindicalizate, salariile și să faciliteze negocierea colectivă a contractelor cu angajatorii. Gesturile lui Biden au inclus un ajutor de 36 miliarde de dolari pentru un fond de pensii sindicalizat, prevenind tăierea veniturilor pentru peste 350.000 de muncitori și pensionari din sindicatul Teamsters.

În multe sindicate, muncitorii de rând sunt mai divizați în privința democraților decât liderii lor, iar Trump a curtat activ sprijinul muncitorilor.

Sindicatul Teamsters a organizat mese rotunde cu Trump și Biden anul acesta și a găzduit aproximativ 300 de evenimente locale cu muncitori pentru a evalua opiniile lor asupra cursei electorale.

Charles Lutvak, purtător de cuvânt al campaniei lui Biden, a declarat că campania a atras un sprijin vast din partea sindicatelor, reflectând "recordul lui Biden de a obține rezultate pentru familiile muncitoare, în timp ce Donald Trump livrează pentru donatorii săi bogați și pentru el însuși."

El a spus că Biden este "un campion pentru oamenii muncitori în fața corporațiilor lacome - fie că votează pentru el sau nu."

O'Brien a spus că sindicatul va efectua sondaje și va lua probabil o decizie privind susținerea după încheierea convențiilor partidelor luna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel