Data publicării:

Biden și Iohannis vor anunța construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România

Autor: Andrada Oana | Categorie: Politica
WhatsApp
Klaus Iohannis și Joe Biden / Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis și Joe Biden / Foto: presidency.ro

Președinții Joe Biden și Klaus Iohannis vor anunța marți planurile pentru construirea unui reactor nuclear de mici dimensiuni în țara noastră. 

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis, vor anunţa marţi planurile ce vizează construirea unui reactor modular mic (SMR), primul de acest tip, în România, în parteneriat cu firma americană NuScale Power.

Conform unui comunicat la Casei Albe, prin acest parteneriat cea mai recentă tehnologie nucleară civilă va fi adusă într-o parte critică a Europei.

'Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul. Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor', se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI: Iohannis: România se angajează să crească procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile

 

România are una dintre 'cele mai scăzute' rate de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, a declarat, marţi, la Glasgow, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră se angajează să crească, în viitor, procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile.

'Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.', a spus Iohannis.

'Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi', a spus şeful statului, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26). (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel