Biden 'nu are nicio intenţie' să-l întâlnească pe prinţul moştenitor saudit la summitul G20 (consilier)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Biden 'nu are nicio intenţie' să-l întâlnească pe prinţul moştenitor saudit la summitul G20 (consilier) - Foto Agerpres
Biden 'nu are nicio intenţie' să-l întâlnească pe prinţul moştenitor saudit la summitul G20 (consilier) - Foto Agerpres
Preşedintele american Joe Biden 'nu are nicio intenţie' să-l întâlnească pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman la summitul G20 prevăzut să aibă loc luna viitoare în Indonezia, a afirmat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, citat de AFP şi Reuters.

'Preşedintele a spus efectiv că va reevalua relaţiile noastre cu Arabia Saudită pentru că (aceasta din urmă) a luat partea Rusiei împotriva intereselor poporului american', a declarat Sullivan, întrebat de CNN despre relaţiile dintre Riad şi Washington, care au avut de suferit după recenta decizie - favorabilă Rusiei - luată de OPEC+ de a reduce cotele de producţie.

Biden are în vedere 'schimbări în abordarea SUA faţă de ajutorul militar pentru Arabia Saudită'

El a adăugat că Biden are în vedere şi 'schimbări în abordarea SUA faţă de ajutorul militar pentru Arabia Saudită', precizând că şeful statului 'nu va acţiona precipitat', fiind vorba de relaţii stabilite de decenii, cu sprijinul ambelor partide', republican şi democrat. Foarte îndelungata relaţie strategică dintre cele SUA şi Arabia saudită se bazează pe un principiu simplu:

Arabia Saudită alimentează piaţa petrolului şi, în schimb, Statele Unite îi asigură securitatea, mai ales prin vânzări masive de arme. Grupul OPEC+ a decis pe 5 octombrie cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

Citește și - Un nou atac armat de proporții în SUA. Biden reacționează cu vorbe: Prea multe familii au trebuit să suporte povara teribilă a acestor împuşcături în masă

„Este suficient”, a reacţionat vineri preşedintele SUA Joe Biden, care a cerut din nou „interzicerea puştilor de asalt”, după un nou atac armat, soldat cu cinci morţi la Raleigh, Carolina de Nord (sud-est).

„Am fost îndoliaţi şi ne-am rugat alături de prea multe familii care au trebuit să suporte povara teribilă a acestor împuşcături în masă”, a afirmat, potrivit unui comunicat, preşedintele SUA, ale cărui încercări de a interzice armele semiautomate s-au lovit până acum de opoziţia acerbă a parlamentarilor republicani.

Atacatorul acuzat că a ucis joi cinci persoane într-un oraş din sud-estul Statelor Unite este un băiat de 15 ani, au declarat vineri autorităţile locale, adăugând că este internat în spital şi se află în stare critică.

Victimele atacului din Raleigh, capitala statului Carolina de Nord, au vârste cuprinse între 16 şi 52 de ani, a declarat şefa poliţiei oraşului Estella Patterson. Printre victime se numără şi un poliţist care nu era de serviciu.

Aproximativ 49.000 de persoane au murit în atacuri cu arme de foc în Statele Unite în 2021, comparativ cu 45.000 în 2020, care a fost deja un an record. Aceasta înseamnă peste 130 de decese pe zi, dintre care mai mult de jumătate sunt sinucideri. Cu toate acestea, atacurile în masă sunt cele care marchează cel mai mult societatea americană, ilustrând diviziunea ideologică dintre conservatori şi progresişti referitor la modul în care pot fi prevenite astfel de tragedii. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel