Data actualizării:
Data publicării:

Biden l-a făcut „dictator“ pe Xi Jinping la câteva ore după ce s-a întâlnit cu el

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că încă mai crede că președintele chinez Xi Jinping este un dictator, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu acesta la San Francisco.

„Ei bine, uite, el este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară care este o țară comunistă care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a spus Biden la CNN.

„Oricum, am făcut progrese.”, a adăugat președintele american.

Probabil că remarca lui Biden va supăra din nou Beijingul, care a răspuns furios în vară când președintele american a făcut un comentariu similar.

Biden și-a comparat omologul chinez cu „dictatorii”, în iunie, criticându-l pe Xi pentru că acesta s-a declarat surprins după ce SUA a doborât un balon spion chinez.

„Motivul pentru care Xi Jinping s-a supărat foarte tare în ceea ce priveşte momentul în care am doborât acel balon cu două vagoane cu cutii pline de echipament de spionaj în el a fost că nu ştia că se afla acolo. Asta este o mare ruşine pentru dictatori. Când nu a ştiut ce s-a întâmplat”, a spus Biden la acea vreme.

Răspunsul de la Beijing a fost unul plin de furie.

„Remarcile contrazic în mod grav faptele de bază, încalcă grav eticheta diplomatică și încalcă grav demnitatea politică a Chinei”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Comentariul de miercuri ar putea amenința să deraieze energiile pozitive trasate la întâlnire, pe care Biden le-a descris  anterior în conferința de presă drept „unele dintre cele mai constructive și productive discuții pe care le-am avut”.

Biden a cultivat o relație profundă cu Xi în perioada lor ca vicepreședinți și încă pare să aibă o relație personală caldă, chiar dacă relațiile SUA-China s-au deteriorat de atunci. El i-a urat chiar soției liderului chinez la mulți ani în timpul discuțiilor lor, a declarat pentru CNN un înalt oficial american.

„Îl cunosc, îi cunosc modus operandi, l-am privit în ochi – avem dezacorduri. El are o viziune diferită de a mea asupra multor lucruri, dar a fost sincer”, a spus el.

La rândul său, Xi a cerut Statelor Unite să „nu planifice să suprime sau să țină China” în timpul discuțiilor ample de miercuri, a informat presa de stat chineză.

„China nu intenționează să depășească sau să distrugă Statele Unite, iar Statele Unite nu ar trebui să planifice să suprime sau să stăpânească pe China”, a spus Xi, potrivit unei informări publicate de agenția de presă de stat a Chinei Xinhua.

„Ambele părți ar trebui să înțeleagă reciproc principiile și liniile de bază, să nu creeze sau să provoace necazuri sau să depășească granițele, (ci în schimb) să comunice mai mult, să aibă mai mult dialog și mai multe discuții și să gestioneze diferențele și accidentele cu calm”, a spus Xi.

Cei doi lideri „au subliniat necesitatea respectului reciproc, a coexistenței pașnice, a menținerii comunicării și a prevenirii conflictelor” în timpul întâlnirii, potrivit Xinhua.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel