Biden ignoră criticile vehemente ale Beijingului
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Joe Biden a reacţionat laconic joi la criticile recente, neobişnuit de puternice, ale liderilor chinezi legate de politica americană faţă de Beijing, scrie AFP.

Întrebat despre cum a reacţionat la remarcile foarte directe ale omologului său chinez, Xi Jinping, preşedintele american a răspuns pur şi simplu 'nu prea mult'.

Luni, liderul chinez a emis, potrivit unui raport al agenţiei de presă Xinhua, o rară critică directă la adresa Statelor Unite, reproşându-le nominal că antrenează ţările occidentale într-o 'politică de izolare, încercuire şi represiune împotriva Chinei'. Şi marţi, ministrul chinez de externe, Qin Gang, a declarat că 'dacă Statele Unite nu pun frână, ci continuă să accelereze pe calea greşită, niciun fel de protecţii nu vor împiedica deraierea' relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Dacă se va întâmpla asta, 'va fi inevitabil un conflict şi o confruntare', a adăugat Qin Gang într-o conferinţă de presă. Dacă preşedintele democrat spune că încearcă să pună în aplicare protecţii diplomatice pentru a preveni ca această competiţie să degenereze, mai multe episoade recente, de la ostilitatea crescândă a Washingtonului faţă de TikTok până la afacerea balonului chinez, tind să indice că orizontul unei apropieri se întunecă pe zi ce trece.

Vezi și - Biden se va întâlni cu Trudeau în Canada, în martie

Preşedintele american, Joe Biden, va merge pe 23 şi 24 martie în Canada pentru a se întâlni cu prim-ministrul Justin Trudeau la Ottawa şi a se adresa parlamentului canadian, a anunţat joi Casa Albă, notează AFP. Liderul administraţiei de la Washington va reafirma în cursul acestei vizite 'angajamentul Statelor Unite faţă de parteneriatul SUA-Canada şi va evidenţia (lor) securitatea, prosperitatea şi valorile comune', a adăugat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Karine Jean-Pierre.

Printre celelalte subiecte de discuţie între cei doi lideri se vor afla 'cooperarea în domeniul apărării şi modernizarea Comandamentului de apărare aerospaţială pentru America de Nord (NORAD)', creat în plin Război Rece de Statele Unite şi Canada pentru a supraveghea spaţiul aerian al celor două ţări. NORAD a coordonat recent operaţiunile pentru a doborî unui obiect zburător neidentificat în spaţiul aerian canadian.

Joe Biden şi Justin Trudeau vor discuta, de asemenea, despre 'acţiunile pentru a sprijini Ucraina, a face asta şi mai costisitor pentru Rusia şi pentru cei care îi sprijină efortul de război, precum şi pentru a lupta împotriva efectelor negative ale războiului asupra restului lumii', potrivit purtătoarei de cuvânt. La nivel regional, vor discuta despre criza opiaceelor care afectează ambele ţări şi despre modalităţile de reglementare a imigraţiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel