Biden anunță cel mai mare val de sancțiuni asupra Rusiei după moartea lui Navalnîi
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut președintele SUA, Joe Biden, despre noile sancțiuni impuse Rusiei.

Președintele Joe Biden a anunțat vineri impunerea a peste 500 de sancțiuni noi asupra Rusiei și a mașinăriei sale de război, în cea mai mare tranșă de penalități de la invazia Moscovei în Ucraina acum aproape doi ani.

Biden s-a ținut de promisiunea de a-l pedepsi și mai mult pe președintele rus Vladimir Putin, la o săptămână după ce liderul opoziției Alexei Navalny a murit într-o închisoare siberiană. 

„Poporul american și oamenii din întreaga lume înțeleg că miza acestei lupte se extinde mult dincolo de Ucraina”, a declarat Biden într-un comunicat. ”Dacă Putin nu plătește prețul pentru moartea și distrugerea sa, el va continua, iar costurile pentru Statele Unite, împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din Europa și din întreaga lume, vor crește”, a adăugat președintele.

Cea mai mare parte a sancțiunilor era deja pregătită pentru aniversarea invaziei, deși câteva au fost adăugate în această săptămână pentru a-i viza pe cei implicați în moartea lui Navalny. Biden s-a întâlnit joi cu văduva și fiica lui Navalny în San Francisco și a lăudat curajul lui Navalny.

”Sectorul financiar al Rusiei, baza industrială de apărare, rețelele de achiziții și cei care evită sancțiunile din mai multe continente”, a spus Biden. ”Ei vor asigura că Putin va plăti un preț și mai mare pentru agresiunea sa în străinătate și represiunea din țară”, a continuat președintele.

Plafonarea petrolului rusesc

Departamentul Trezoreriei va impune sancțiuni suplimentare de plafonare a prețurilor, care vor face mai costisitoare ocolirea sancțiunilor pentru Rusia, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, jurnaliștilor într-o conferință telefonică. El a lăudat plafonarea administrației Biden asupra prețului la petrolul rusesc, afirmând că Kremlinul a investit bani pentru a încerca să se adapteze la sancțiuni și să le evite.

Noile sancțiuni vor viza, de asemenea, companii rusești și furnizori din țări terțe care ajută la eforturile militare ale Rusiei, îngreunând Kremlinului achiziționarea bunurilor necesare pentru construirea armelor destinate războiului împotriva Ucrainei, a adăugat Adeyemo.

„Putin credea că orientarea spre interior ar fi fost suficientă pentru a izola industria sa de apărare de impactul instrumentelor noastre. Dar adevărul este că Rusia încă nu poate produce tot ceea ce are nevoie pentru câmpul de luptă”, a spus Adeyemo.

Departamentul de Stat a dezvăluit sancțiuni suplimentare, în special în răspuns la moartea lui Navalny, care includ sancționarea a trei persoane în legătură cu moartea sa în colonia penală siberiană: directorul închisorii, șeful închisorii regionale și adjunctul directorului serviciului federal de închisori al Rusiei.

Peste 250 de entități și persoane vor fi sancționate

Pe lângă acestea, Departamentul de Stat sancționează peste 250 de entități și persoane care au evitat sancțiunile anterioare și au consolidat producția viitoare de energie și metale și minerit a Moscovei, se arată într-un comunicat al departamentului. Mai multe persoane se confruntă și cu sancțiuni impuse și restricții de viză pentru transferul sau deportarea copiilor ucraineni în timpul războiului.

După întâlnirea cu Putin la un summit din 2021, Biden a promis consecințe „devastatoare” pentru Rusia în cazul în care liderul opoziției, aflat în închisoare, ar muri. Aproape trei ani mai târziu, administrația Biden a epuizat deja multe dintre instrumentele sale pentru a pedepsi Rusia, iar Putin a reușit să diminueze într-o oarecare măsură pagubele resimțite în economia națiunii sale.

Uniunea Europeană a anunțat vineri că impune sancțiuni unor companii străine, acuzate că au exportat bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care ar putea fi folosite în războiul cu Ucraina. De asemenea, au fost anunțate sancțiuni pentru persoane implicate în răpirea copiilor ucraineni, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel