Data publicării:

Benzina din România, locul 3 pe lista celor mai ieftini carburanți din UE

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Benzina din România se află pe locul 3 în topul celor mai ieftini carburanți din spațiul european. Iată care este ţara cu cea mai ieftină benzină!

Alegeri prezidentiale 2024

România are a treia cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană, potrivit datelor Comisiei Europene publicate în Weekly Oil Bulletin, în timp ce motorina este a patra cea mai ieftină, anunță Antena3. Conform datelor anunțate în cursul zilei de azi, preţurile carburanţilor din România sunt devansate doar de Bulgaria şi Malta în ceea ce priveşte benzina, şi Bulgaria, Malta şi Polonia în cazul motorinei.

Atunci când vine vorba despre prețurile luate în calcul de specialiştii Comisiei Europene în cazul României au fost de 6,67 lei (1,35 euro) pentru benzină şi 7,16 lei (1,44 euro) pentru motorină. În prezent, țara care are cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană este Bulgaria, acolo unde preţul unui litru este de 1,29 euro, în timp ce Malta are cea mai ieftină motorină la preţul de 1,21 euro pentru fiecare litru. De cealaltă parte, în Danemarca se găseşte cea mai scumpă benzină, cu peste 2 euro pe litru, în timp ce Suedia vinde cea mai scumpă motorină, cu 1,97 euro pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile carburanţilor la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă. Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol. Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel