Benny Gantz i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să demisioneze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Benny Gantz
Benny Gantz
Benny Gantz, Liderul Partidului Kahol Lavan (Albastru-Alb) i-a cerut sâmbătă premierului Benjamin Netanyahu să demisioneze, la două zile după ce procurorul general al Israelului a recomandat punerea sub acuzare a acestuia în urma unei anchete de corupţie desfăşurată timp de mai mulţi ani, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Gantz a cerut ca Netanyahu 'să respecte deciziile sistemului juridic din Israel, în fruntea căruia se află oameni numiţi chiar de el, şi să respecte voinţa majorităţii poporului de a-şi da demisia din funcţie şi de a lupta pentru nevinovăţia sa'.

Netanyahu a devenit primul şef de guvern israelian care se confruntă cu o punere sub acuzare, după ce procurorul general Avichai Mandelblit a recomandat aceasta pentru fraudă, încălcarea încrederii şi luare de mită în trei cazuri separate de corupţie. Anunţul de joi survine la zi după ce Gantz nu a reuşit să formeze guvernul în urma alegerilor neconcludente din septembrie.

El a primit mandatul după ce Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare. Tot sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Tel Aviv, Gantz a cerut liderilor partidului lui Netanyahu să fie de acord cu un guvern de unitate şi cu un premier rotativ, astfel încât prim-ministrul să îşi poată rezolva problemele legale şi apoi să îşi reia funcţia. 'Voi fi prim-ministru în primii doi ani', a spus Gantz. Dacă va fi achitat, Netanyahu ar putea să îşi reia după aceea funcţia.

Vezi și: Tentativă de lovitură de stat în Israel. Benjamin Netanyahu respinge acuzațiile


'Aceasta este singura alternativă pentru a evita organizarea de noi alegeri', a adăugat Gantz. Drumul este acum liber pentru ca toţi cei 120 de membri ai Knesset-ului să încerce să creeze coaliţii, ceea ce reprezintă o premieră pentru Israel. Parlamentarul Likud Gideon Sa'ar a cerut sâmbătă organizarea de alegeri primare în cadrul partidului în termen de 21 de zile pentru a da şansa unui nou lider de partid să încerce să construiască o coaliţie. Likud, formaţiunea politică a lui Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru-Alb), partidul lui Benny Gantz, au ieşit la egalitate în alegerile parlamentare anticipate din 17 septembrie.

Netanyahu a eşuat în încercarea de a forma o coaliţie de guvernare. Această misiune a fost apoi încredinţată lui Benny Gantz, care a eşuat, la rândul său. Pentru a evita organizarea unui al treilea tur de scrutin în mai puţin de un an, preşedintele Reuven Rivlin a însărcinat săptămână această Knesset-ul să găsească un premier pentru a scoate Israelul din acest impas politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel