Data publicării:

Benjamin Netanyahu, acuzat de un membru al cabinetului că nu spune adevărul cu privire la înfrângerea Hamas în Gaza

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost acuzat de un membru al cabinetului de război al țării că nu a spus adevărul în legătură cu obiectivul militar cheie din Gaza.

Fostul șef al armatei, Gadi Eisenkot, al cărui fiu a fost ucis luptând în Gaza, a pus, de asemenea, sub semnul întrebării strategia de eliberare a ostaticilor și a declarat că nu există "încredere" în actuala conducere, subliniind necesitatea unor noi alegeri.

Comentariile sale sincere făcute într-un interviu televizat expun diviziunile tot mai profunde din cadrul guvernului cu privire la gestionarea războiului dintre Israel și Hamas, care se află acum în a patra lună.

Conflictul a fost declanșat de atacul surpriză al militanților Hamas din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, iar alte aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice.

Masacrul a dus la o ofensivă israeliană mortală care a devastat teritoriul asediat și a ucis aproape 25.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare conduse de Hamas.

Netanyahu a declarat că campania militară va continua până când va obține "victoria completă" asupra Hamas.

Dar Eisenkot, vorbind pentru postul de televiziune israelian Channel 12 News, a spus: "Cei care spun că a avut loc o lovitură majoră și o demolare a capacităților din nordul benzii spun adevărul. Cei care vorbesc despre o înfrângere absolută și despre lipsa de voință și capacitate nu spun adevărul. De aceea, nu este nevoie să spunem povești."

El a respins, de asemenea, preocupările legate de organizarea de alegeri în timp ce țara se află în război.

Liderul israelian și-a reiterat opoziția sa de lungă durată față de o soluție cu două state

Eisenkot, a declarat: "Lipsa de încredere a publicului în guvernul său nu este mai puțin gravă decât lipsa de unitate în timpul unui război.Trebuie să mergem la urne și să organizăm alegeri în următoarele câteva luni, pentru a reînnoi încrederea, deoarece în prezent nu există încredere. Statul Israel este o democrație și trebuie să se întrebe, după un eveniment atât de grav, cum mergem mai departe cu o conducere care este responsabilă de un asemenea eșec absolut?" 

În plus, Eisenkot a susținut că restul prizonierilor deținuți de Hamas "se vor întoarce în viață doar dacă va exista un acord, legat de o pauză semnificativă a luptelor".

A pretinde că aceștia ar putea fi eliberați prin mijloace "înseamnă a răspândi iluzii", a spus el.

Liderul israelian și-a reiterat opoziția sa de lungă durată față de o soluție cu două state

Ruptura din cabinet vine pe fondul tensiunilor cu SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului.

În timp ce Washingtonul a oferit un sprijin militar și politic puternic pentru campanie, a cerut tot mai mult Israelului să își reducă asaltul și să ia măsuri pentru a crea un stat palestinian după război - o sugestie pe care Netanyahu a respins-o cu fermitate.

Liderul israelian și-a reiterat opoziția sa de lungă durată față de o soluție cu două state, argumentând că un stat palestinian ar deveni o rampă de lansare pentru atacuri împotriva Israelului.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că aceasta este cea mai bună modalitate de a proteja Israelul, de a unifica țările arabe moderate și de a izola Iranul, inamicul de moarte al Israelului.

El a declarat că, fără o cale către un stat palestinian, Israelul nu va "obține o securitate autentică".

Între timp, populația a început să se întrebe dacă obiectivele lui Netanyahu sunt realiste, având în vedere ritmul lent al ofensivei și criticile internaționale tot mai mari, inclusiv acuzațiile de genocid la Curtea Mondială a Națiunilor Unite, pe care Israelul le neagă vehement.

Sondajele arată, de asemenea, că popularitatea lui Netanyahu, care este judecat pentru acuzații de corupție, a scăzut vertiginos în timpul războiului, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel