Belarusul va trimite în spațiu o femeie cosmonaut. Președintele Lukașenko a participat la "casting"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Belarusul va trimite o femeie cosmonaut în spațiu. Președintele Lukașenko a vrut să se întâlnească cu pretendentele care s-au calificat în "finală". 

Fiecare din cele şase femei candidate la statutul de cosmonaut din partea Republicii Belarus, care va fi declarată aptă medical, va zbura în spaţiu, a declarat astăzi preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în cursul vizitei efectuate la Centrul pentru pregătirea cosmonauţilor Iuri Gagarin". După cum a comunicat vicepreşedintele Prezidiului Academiei Naţionale de Ştiinţe a Republicii Belarus, Oleg Cernîşev, peste trei mii de candidaţi din partea republicii au depus cereri pentru a zbura în cosmos, din care au fost selectate şase candidate. După cum a relatat Interfax, Lukaşenko a sosit astăzi la Centrul pentru pregătirea cosmonauţilor Iuri Gagarin" însoţit de secretarul de stat al Statului Unional, Dmitri Mezenţev.

La Centru el a fost întâmpinat de şeful Roskosmos, Iuri Borisov, de directorul executiv al Roskosmos pentru programe cosmice, Serghei Krikalev, şi de şeful Centrului, Maksim Harlamov. După cum a declarat Harlamov, numele candidatului la zborul în cosmos din partea Republicii Belarus şi va fi cunoscut în 2023, relatează Rador.

Dictatura lui Lukașenko în Belarus

Regimul din Belarus este mai degrabă unul dictatorial care beneficiază și de sprijin de la Kremlin. Președintele Aleksandr Lukașenko este singurul aliat european al președintelui Vladimir Putin. Cei doi se vizitează constant de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. La rândul său, președintele Vladimir Putin, la scurt timp după începutul invaziei s-a filmat alături de stewardesele companiei aeriene Aeroflot, iar la câteva luni distanță, ar fi avut o întâlnire cu mamele soldaților ruși plecați pe front în Ucraina. Așadar, celor doi dictatori par să se simtă bine înconjurați de reprezentantele sexului frumos. 

Proteste de amploare au izbucnit în 2020, atunci când s-a încercat răsturnarea regimului Lukașenko. Mişcarea de contestare, care a reunit zeci de mii de manifestanţi în vara lui 2020, a fost treptat înăbuşită, cu mii de arestări, exilări forţate şi întemniţări de opozanţi, de responsabili media şi ai unor ONG-uri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel