Beijingul amenință că "va zdrobi" orice încălcare a suveranităţii sale în Marea Chinei de Sud
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik Image By frimufilmsa
Sursa Foto: FreePik Image By frimufilmsa
China va neutraliza orice intervenție externă care îi va încălca suveranitatea, în special în zona Mării Chinei de Sud, a afirmat joi un oficial militar de rang înalt din această țară, cu ocazia unui forum pe teme de securitate desfășurat la Beijing.

"Sperăm că Marea Chinei de Sud va rămâne o mare a păcii", a declarat general-locotenentul armatei chineze He Lei.

Însă, "dacă SUA îşi vor avansa pionii în culise, dacă ele vor forţa ţări în prima linie sau dacă SUA însele vor ajunge în prima linie", armata chineză "nu va ezita", a afirmat el.

"Armata populară de eliberare a Chinei va zdrobi în mod ferm orice incursiune ostilă străină care încalcă drepturile şi interesele teritoriale, suverane şi maritime ale Chinei", a atenţionat ofiţerul.

Tensiunile sunt în creştere de mai multe luni între Washington şi Beijing

Tensiunile sunt în creştere de mai multe luni între Washington şi Beijing, în timp ce China revendică, în numele unor raţiuni istorice, aproape toate insuliţele din Marea Chinei de Sud, în faţa altor ţări riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaysia), cu pretenţii rivale.

Săptămâna trecută, China a dat asigurări că şi-a susţinut "drepturile în mod legitim", după o nouă coliziune între navele pazei sale de coastă şi ambarcaţiuni filipineze, lângă un recif disputat în această zonă maritimă.

Săptămâna aceasta, un responsabil militar american l-a atenţionat pe omologul său chinez, cu ocazia unui apel video, împotriva oricăror "tactici periculoase, coercitive şi cu potenţial de escaladare" ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Joi, general-locotenentul He Lei a apreciat dimpotrivă că depăşirea tensiunilor actuale "depinde de SUA", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel