BBC a vizitat ultima colonie de leproşi din Europa, de la Tichileşti - Tulcea. Despre viaţa unui copil născut în colonie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Cu toţii credeam că lepra a fost eradicată în Europa, fiind o boală a sărăciei, specifică ţărilor slab dezvoltate. Surpriză. În România, ţară membră a Uniunii Europene, la Tichileşti, un sat de lângă Brăila, foarte aproape de malul Dunării, se află ultima colonie de leproşi de pe întreg teritoriul Europei. Cei câţiva bolnavi de lepră au fost găsiţi de cei de la BBC, care au realizat un reportaj.

[caption id="attachment_44819" align="alignleft" width="300" caption="Intrarea în colonia de leproşi din Tichilești, România"][/caption]

Ioana Mişcov este una dintre ultimii trei bolnavi de lepră din colonia de la Tichileşti. Ea a fost adusă de mică în colonie, alături de mama sa, în momentul în care colonia avea un număr impresionant de 160 de bolnavi. Un medic de aici i-a spus mamei că Ioana va face lepră în jurul vârstei de 20 de ani. Şi așa a fost. Dar Ioana a avut şi are o viaţă aproape normală. S-a căsătorit cu unul dintre bolnavii de aici, şi-a făcut o casă şi a avut o fată, Domnica. Are unul dintre cele mai cronice cazuri de lepră. Trebuie să fie foarte atentă, căci poate degera sau arde fără să simtă absolut nimic. S-a şi întâmplat de altfel. Degetele i-au degerat, s-au înnegrit şi a rămas fără ele. Domnica, fata ei, nu a făcut lepră. În prezent locuieşte în Tulcea şi vine să-şi viziteze des mama. Nu îi este ruşine să spună unde s-a născut şi este mândră de părinţii ei.

Ascultă aici emisiunea BBC Outlook din 10 martie, în limba engleză, în cadrul căreia a fost prezentat cazul Ioanei și al ultimei colonii de leproși din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel