Băsescu a propus USL un armistițiu: procurorul general numit de el, șeful DNA de Pivniceru
Traian Băsescu a făcut propuneri concrete liderilor USL pentru numirea procurorilor șefi, la întâlnirea de marți, din biroul lui Crin Antonescu. Potrivit unor surse DeCe News,Traian Băsescu ar fi negociat o soluție de compromis, prin care una dintre numiri să o facă președintele, celalată Mona Pivniceru. Astfel, Traian Băsescu ar opta pentru Daniel Morar în funcția de procuror General al Parchetului, dar va aproba și numirea unui procuror șef al DNA dorit de USL. Propunerea președintelui nu a primit un răspuns ferm, părerile din interiorul Uniunii Social-Liberale fiind împărțite.
Traian Băsescu a solicitat, la începutul săptămânii, o întâlnire cu președintele Senatului, președintele Camerei și cu premierul. Oficial, președintele era preocupat de raportul MCV, aderarea la Schengen și blocajul de la CSM. Adevărata miză o reprezintă, însă, negocierea persoanelor/posturilor de la conducerea Parchetelor. Traian Băsescu pare a-și fi dat seama că riscă pierderea totală a controlului asupra Justiției, după ce marea majoritate a judecătorilor au votat pentru revocarea Alinei Ghica și a lui Cristi Danileț din CSM. Ca urmare, o soluție negociată i-ar fi permis să își plaseze un favorit măcar într-unul dintre cele două posturi aflate în interimat. Băsescu ar amintit liderilor USL că există mecanisme de blocaj reciproc între Ministerul Justiției-CSM-președinție care pot perpetua interimatul pe termen nedefinit și a propus partajarea funcțiilor. Astfel, numirea lui Daniel Morar în fruntea Parchetului General ar fi ușor de acceptat, mai ales că instituțiile europene i-au acordat calificative bune acestuia în perioada șefiei la DNA. De asemenea, ar repara imaginea USL în fața americanilor, după ce Mark Gitenstein a sugerat chiar schimbarea legii pentru a-l menține în funcție pe Morar, considerat a avea cele mai bune rezultate.
De cealaltă parte, Băsescu s-a oferit să semneze nominalizarea unui procuror șef al DNA propus de Mona Pivniceru. Elena Udrea a confirmat indirect acest scenariu, sugerând că deja s-a discutat cine ar fi persoana respectivă.
Părerile sunt împărțite în USL. Victor Ponta este înclinat să accepte armistițiul, mai ales că guvernul se află sub presiunea organismelor europene, care cer rezolvarea blocajului de la Parchete. Tabăra lui Crin Antonescu susține că n-ar trebui negociat cu Traian Băsescu. Valul de nemulțumire din interiorul Justiției nu mai poate fi oprit, iar sistemul se va regla din interior, eliminând influențele ”prezidențiale”. De aceea, ar trebui lăsat CSM să se pronunțe, iar dacă Băsescu își continuă blocajul, se va izola pe plan extern și va pierde orice pârghie de acțiune, în țară. Pe de altă parte, este riscantă o negociere, întrucât Traian Băsescu ar putea încălca termenii acordului, avizând numirea candidatului susținut de el și respingând numirea șefului DNA, mai ales că acesta se află în subordinea procurorului general.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News