Data publicării:
Bărbat arestat în Italia, la aproape 50 de ani după ce două femei din Melbourne au fost găsite moarte în casa lor
Poliția din Victoria caută să obțină un ordin de extrădare pentru bărbatul de 65 de ani care ar avea legătură cu decesele din 1977, cunoscute sub numele de crimele de pe Easey Street.
Un bărbat a fost arestat în Italia pentru crimele din 1977 ale celor două femei, Suzanne Armstrong și Susan Bartlett, care au fost găsite moarte în locuința lor din Melbourne, pe strada Easey, în Collingwood.
Un bărbat în vârstă de 65 de ani, cetățean cu dublă cetățenie greco-australiană, a fost arestat joi seara, ora Australiei de Est, pe aeroportul din Roma.
Poliția din Victoria va solicita un ordin de extrădare pentru a-l aduce înapoi la Melbourne.
Armstrong și Bartlett au fost ucise în ianuarie 1977, în casa lor închiriată din Collingwood, în timp ce copilul de 16 luni al lui Armstrong dormea într-o altă cameră.
Corpurile femeilor au fost găsite în locuință pe 13 ianuarie, la trei zile după ce fuseseră văzute ultima dată în viață, copilul fiind agitat și deshidratat, dar altfel nevătămat.
Atât Armstrong, în vârstă de 27 de ani, cât și Susan, în vârstă de 28 de ani, au fost înjunghiate de mai multe ori, a declarat poliția.
Crimele de pe strada Easey, cum au ajuns să fie cunoscute, au fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri nerezolvate din Melbourne, rămânând fără soluție timp de decenii.
Cazul a fost subiectul mai multor cărți și podcasturi.
În 2017, a fost oferită o recompensă de 1 milion de dolari pentru oricine avea informații noi care ar fi putut duce la arestarea și condamnarea persoanelor responsabile.
Sâmbătă, comisarul șef Shane Patton a descris cazul drept „o crimă absolut îngrozitoare, oribilă, comisă cu furie”.
Poliția îl căuta de ani de zile pe bărbatul arestat, identificându-l ca persoană de interes, a spus Patton.
Din cauza termenului de prescripție de 20 de ani din Grecia pentru inițierea acuzațiilor de omor și a timpului scurs înainte de a exista suficiente dovezi pentru a le formula, bărbatul nu a putut fi acuzat cât timp se afla în Grecia.
În schimb, a fost emis un mandat internațional de arestare de către Interpol, iar autoritățile italiene au acționat pe baza acestuia atunci când l-au reținut pe aeroportul Leonardo Da Vinci din Roma.
Deși ancheta este în desfășurare, Patton a declarat că arestarea bărbatului reprezintă „un progres important”.
„De peste 47 de ani, detectivii din cadrul echipei de omucideri au muncit neobosit pentru a afla cine a fost responsabil de moartea lui Suzanne Armstrong și Susan Bartlett”, a spus Patton.
„O cantitate imensă de muncă a fost depusă de foarte multe persoane pentru a ne aduce în poziția în care suntem astăzi... Aceasta a fost o crimă care a lovit în inima comunității noastre – două femei în propria lor casă, unde ar fi trebuit să se simtă în siguranță.”
Patton a recunoscut, de asemenea, „rezistența durabilă a familiilor Armstrong și Bartlett, care au suferit timp de peste patru decenii, iar acum, fără îndoială, acesta va fi un moment foarte emoționant pentru ele”.
Patton a spus că termenul pentru extrădare va depinde de autoritățile italiene, dar se așteaptă să dureze cel puțin o lună înainte ca poliția să călătorească în Italia pentru a oferi dovezi care să justifice extrădarea.
Familiile Armstrong și Bartlett au solicitat confidențialitate într-o declarație comună sâmbătă după-amiază.
„Pentru două familii liniștite din Victoria rurală, a fost întotdeauna imposibil de înțeles modul inutil și violent în care Suzanne și Susan au murit. Gravitatea circumstanțelor care au înconjurat moartea lor ne-a schimbat viețile irevocabil”, se arată în declarație.
„Vom fi veșnic recunoscători pentru sprijinul și înțelegerea arătate de prietenii și familia noastră în ultimii 47 de ani. Este dificil să exprimăm suficient aprecierea noastră față de poliția din Victoria și de numeroșii investigatori care au urmărit neobosit răspunsuri și dreptate pentru noi de-a lungul unei perioade atât de lungi de timp.
„Perseverența și dedicarea necesare pentru a obține rezultatul de astăzi sunt cu adevărat de admirat. Pentru că ne-au dat mereu speranță și nu au renunțat niciodată, pur și simplu spunem, mulțumim.”, potrivit Theguardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News