Bărbat acuzat de acte de terorism, arestat pe aeroportul Luton. Cine este Aine Davis din gruparea 'Beatles' a Statului Islamic - Video
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 11 aug 2022, 07:23
WhatsApp
Bărbat acuzat că face parte dintr-o celulă de răpitori şi asasini ai Statului Islamic, arestat pe aeroportul Luton. Cine este Aine Davis - Foto Pexels
Bărbat acuzat că face parte dintr-o celulă de răpitori şi asasini ai Statului Islamic, arestat pe aeroportul Luton. Cine este Aine Davis - Foto Pexels
Un britanic acuzat că face parte dintr-o celulă de răpitori şi asasini ai grupării Stat Islamic, cunoscută sub denumirea 'Beatles', a fost arestat miercuri în Marea Britanie, potrivit presei britanice, transmit joi AFP şi Reuters. 

Aine Davis, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat după ce a aterizat pe aeroportul Luton din nord-vestul Londrei venind din Turcia, unde tocmai executase o pedeapsă cu închisoarea de şapte ani şi jumătate pentru acte de terorism, au anunţat mai multe mass-media britanice, inclusiv BBC.

Grupul de jihadişti 'Beatles'

Davis este acuzat că face parte dintr-o celulă de răpitori şi ucigaşi ai grupării Stat Islamic care a răpit zeci de străini în Siria între 2012 şi 2015. Ostaticii au denumit grupul de jihadişti 'Beatles' din cauza accentului britanic.

VIDEO

Poliţia metropolitană, care se ocupă de investigaţiile privind terorismul din Marea Britanie, a informat într-un comunicat că a arestat pe aeroportul Luton un bărbat care se află în prezent 'în custodia poliţiei', fără a-i dezvălui numele.

La rândul său, un purtător de cuvânt al ministerului de interne a informat într-un comunicat că un cetăţean britanic a fost deportat din Turcia în Marea Britanie, dar că este nepotrivit să se ofere informaţii suplimentare deoarece investigaţiile poliţiei sunt în curs de desfăşurare', notează Agerpres.

CItește și - Liderul Al-Qaeda, Zawahiri, ucis de forţele americane

Liderul grupării teroriste Al-Qaeda a fost eliminat în Afghanistan, de trupe americane, a transmis Joe Biden la începutul lunii august. 

Ţinta "operaţiunii antiteroriste reuşite” în Afganistan, anunţată luni de un responsabil american cu rang înalt a fost liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ucis în weekend într-o lovitură de dronă, potrivit presei americane, transmite AFP.

Al-Zawahiri, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 care au făcut aproape 3.000 de morţi în Statele Unite, a preluat conducerea organizaţiei teroriste după moartea lui Osama bin Laden în 2011, eliminat de un comando american în Pakistan.

Un înalt responsabil al administraţiei americane a mai spus că SUA au desfăşurat cu succes în weekend o "operaţiune antiteroristă unei ţinte importante din rândul Al-Qaida" în Afganistan, fără a-l menţiona pe Ayman al-Zawahiri.

"Operaţiunea a fost reuşită şi nu a făcut nicio victimă civilă", le-a precizat jurnaliştilor această sursă.

Potrivit presei americane, Ayman al-Zawahiri ar fi putut fi ucis într-o lovitură cu dronă efectuată de CIA în capitala afgană, Kabul.

Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 25 de milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea liderului al-Qaida.

Acest anunţ intervine la aproape un an de la retragerea haotică a forţelor americane din Afganistan, care a permis talibanilor să preia din nou controlul asupra ţării după douăzeci de ani.

Pe de altă parte, Statele Unite au mai anunţat la mijlocul lui iulie că l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic (SI) din Siria, Maher al-Agal, într-o lovitură de dronă, operaţiune care a 'slăbit considerabil capacitatea SI de a pregăti, finanţa şi desfăşura operaţiuni în regiune', potrivit unui purtător de cuvânt al armatei americane. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?