Băncilă (ANM) anunță zile de foc pentru România. Maxime de 41 de grade la umbră și posibile avertizări de Cod Roșu de caniculă. "Recorduri absolute"
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 22 iul 2022, 15:10
WhatsApp
 Foto: Unsplash, de Rajiv Bajaj
Foto: Unsplash, de Rajiv Bajaj
Gabriela Băncilă din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a vorbit despre noile atenționări meteo.

Gabriela Băncilă din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a spus ce ne așteaptă în zilele următoare. Se pare că vor fi zile de foc pentru România, cu maxime de până la 41 de grade la umbră.

"Mesajele de atenționare și avertizare au fost actualizate astăzi și, de altfel, pe parcursul acestui interval vom reveni de fiecare dată când este nevoie cu actualizări. Este adevărat că este prelungită până luni, cu un Cod Portocaliu astăzi și mâine pe partea de vest și sud-vest a țării. Duminică, Cod Portocaliu în partea de sud a României, iar luni se menține, din datele analizate până în prezent, Codul Galben în regiunile sudice.

Însă, aș atrage atenția asupra notei care este precizată sau care este conținută în mesajul doi te atenționare și anume faptul că începând de marți valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Prin urmare, aș vrea să considerăm că această retragere către partea de sud a României și trecerea de luni la o nouă atenționare Cod Galben nu înseamnă sfârșitul acestui episod, care, aparent, va aduce astăzi temperaturi de 38-39 de grade în partea de vest a țării, de asemenea, temperaturi în jurul a 38 de grade și în regiunile sud-vestice. Este posibil să înregistrăm în zona Banatului încă de astăzi să ne apropiem de 40 de grade, dar cu siguranță temperaturi de 40 de grade vor fi mâine, atât în partea de vest a țării, adică mă refer la județele Timiș, Arad, Bihor, și este posibil ca și în nord-vestul României, în zona județelor Sălaj, Satu-Mare, să înregistrăm temperaturi în jurul a 39 de grade.

De asemenea, tot mâine, este posibil să extindem Codul Portocaliu spre zona centrală a României, spre partea de vest și de sud-vest a Transilvaniei, în timp ce zona Olteniei, județele aflate în sudul acestei regiuni, sud-vestul Munteniei, vor continua să se mențină mâine sub incidența avertizării de Cod Portocaliu, cu temperaturi de până la 40, posibil 41 de grade la umbră, aici aflându-ne totuși la 2-3 chiar 4 grade de recorduri absolute, în timp ce în partea de vest și nord-vest a țării, ne apropiem de cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în țara noastră în aceste regiuni.", a spus Gabriela Băncilă la Realitatea Plus.

Vom avea Cod Roșu de caniculă?

"Doamna Băncilă, este posibil să vedem și Cod Roșu de caniculă în perioada următoare?", a întrebat Raluca Țicmeanu.

"În condițiile în care vă spuneam că pentru partea de vest și de nord-vest a țării, mâine, ne apropiem de recordurile absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată, pentru că aceasta este cea mai caldă perioadă a anului, luăm în calcul, într-adevăr, emiterea Codului Roșu pentru temperaturi maxime extreme.

Mâine probabilitatea pentru atingerea acestor temperaturi maxime extreme care ar putea face obiectul Codului Roșu sunt regiunile din partea de vest și nord-vest a României. În contextul în care vă spuneam la începutul intervenției că de marți valul de căldură se extinde și va cuprinde toate regiunile și din semnalele pe care le avem vor fi și zile în care acesta se va intensifica, nu este exclus să analizăm posibilitatea emiterii unui Cod Roșu și pe parcursul săptămânii viitoare sau pe întreaga durată de persistență a acestui val de căldură.", a mai spus Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?