Banca Mondială, scenarii din ce în ce mai dure: O nouă recesiune globală în 2023. ”Primul an de criză adevărată pentru România”
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 10 ian 2023, 17:50
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Previziunile economice pentru 2023 sunt tot mai sumbre.

Banca Mondială (BM) a înrăutăţit estimările privind avansul economiei mondiale în acest an la niveluri aflate în pragul recesiunii pentru multe ţări, în urma intensificării impactului majorărilor de dobânzi, a continuării războiului Rusiei în Ucraina şi a încetinirii motoarelor de creştere a economiei, transmite Reuters, conform Agerpres. 

Cel mai lent ritm de creștere economică din ultimii 30 de aniÎn raportul "Perspective Economice Globale" (Global Economic Prospects), instituţia financiară globală previzionează o creştere de 1,7% a economiei mondiale în 2023, cel mai lent ritm din ultimele aproape trei decenii, în afară de recesiunile din 2009 şi 2020. În iunie, Banca Mondială previziona o creştere a PIB-ului global de 3% în acest an.

Încetinirea semnificativă în economiile avansate ar putea prefigura o nouă recesiune globală în 2023, la mai puţin de trei ani de la cea din 2020. Banca Mondială a înrăutăţit la 0,5% estimările privind creşterea economiei zonei euro şi a Statelor Unite în 2023.

"Ţinând cont de condiţiile fragile economice, orice evoluţii adverse - cum ar fi o inflaţie peste aşteptări, reapariţia pandemiei de COVID-19 sau escaladarea tensiunilor geopolitice - ar putea împinge în recesiune economia mondială", avertizează Banca Mondială.

Perspective sumbre sunt în special pentru pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare (EMDE), afectate de povara datoriilor, deprecierea monedelor lor şi încetinirea creşterii veniturilor şi a investiţiilor.

"Slăbiciunea creşterii economiei şi a investiţiilor se adaugă problemelor din sistemul de educaţie şi sănătate, dificultăţilor legate de infrastructură, schimbărilor climatice şi sărăciei", a avertizat preşedintele BM, David Malpass.

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze o creştere de 4,3% în 2023, cu 0,9 puncte procentuale sub previziunea din iunie, din cauza perturbărilor provocate de COVID şi a cererii externe reduse, se arată în raport.

Citește și: BNR a majorat dobânda cheie la 7% pe anUnele presiuni inflaţioniste încep să se atenueze, pe fondul preţurilor mai scăzute la energie şi materii prime, dar, a avertizat Banca Mondială, sunt ridicate riscurilor unor noi perturbări în aprovizionare şi ar putea persista nivelul ridicat al inflaţiei. Aceste evoluţii ar putea determina băncile centrale să majoreze dobânzile, mai mult decât se estimează în prezent, înrăutăţind evoluţia economiei mondială, se arată în raport.

Instituţia financiară globală a cerut majorarea sprijinului de la comunitatea internaţională pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să facă faţă şocului provocat de preţurile ridicate la alimente şi energie şi riscului sporit de criză a datoriilor.

Primul an de criză adevărată în România

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre perspectivele economice ale anului 2023 pentru România, prin comparație cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut:

”Anul 2023, din punctul meu de vedere, va fi primul an de criză adevărată în România. 2022 a fost un an în care criza s-a resimțit mai puțin, lucrurile nu au fost într-o perioadă foarte complicată, pentru că românii încă au mai avut bani, și-au petrecut concediile, au plecat în străinătate, au cheltuit mult pentru sărbători, însă 2023 va fi diferit. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?