Banane prăjite, desertul chinezesc care se face atât de repede!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ţi-e poftă de ceva dulce dar parcă n-ai da iama în coşul cu fructe? Ia, totuşi, o banană, o tigaie şi aprinde focul! Va ieşi ceva senzaţional! 

Bananele prăjite sunt întâlnite în gastronomiile multor ţări. În unele locuri sunt considerate desert, în altele aperitive sau garnituri. Spre exemplu, în America de Sud se foloseşte o anumită specie de banane (plantain - banane verzi), servite în preparate sărate. În Asia, bananele prăjite sunt sub formă de deserturi, în diferite cruste (aluat, fulgi de cocos etc.), cu diverse sosuri şi siropuri.

Ai nevoie de:

4 banane mari, mediu coapte

200 g făină

2 ouă

100 ml lapte integral

100 ml lapte bătut

1 linguriţă praf de copt

¼ linguriţă sare

40 g zahăr

1 linguriţă esenţă de vanilie

1 linguriţă esenţă de rom

ulei, pentru prăjit

Pentru decor:

100 g ciocolată

zahăr pudră

Într-un bol, mixezi ouăle cu zahărul, sarea şi esenţele, 2-3 minute, la viteză medie. Torni laptele şi laptele bătut, apoi adaugi făina combinată cu praful de copt. Mixezi până ce obţii o compoziţie omogenă. Dacă ţi se pare prea subţire, mai adaugi puţină făină. Aluatul trebuie să aibă consistenţa unui piure care curge.

Descojeşti bananele, le tai jumătăţi, pe lung, apoi pe lat. Înmoi bucăţile în aluat, apoi le prăjeşti în ulei încins, la foc mediu, până sunt rumenite. Le scoţi pe şervete absorbante. Pudrezi bananele cu zahăr şi le decorezi cu ciocolată topită. Le serveşti calde, dacă preferi, alături de o cupă de înghetaţă.  

Ce poți face cu bananele cu coajă neagră

Bananele degajă etenă (cunoscută și sub denumirea de etilenă), un hormon natural al plantei care reglează creșterea unei plante și o face să se coacă prin transformarea amidonului pe care îl depozitează în zahăr. Toate fructele fac acest lucru, dar bananele produc o cantitate mare, motiv pentru care vor coace alte fructe destul de rapid. Cu excepția cazului în care ai avocado sau roșii necoapte care necesită ajutor pentru coacere, păstrează bananele separate de restul fructelor.  Când o banană își pierde fermitatea, devine greu de mâncat ca gustare, dar poate fi zdrobită și consumată în mai multe moduri. Iată câteva idei!

Chec cu banane

Un mod popular de a consuma bananele este în chec sau pâinici dulci și sunt o mulțime de rețete pe care le poți încerca. De la chec cu banane și ciocolată, la chec cu banane și fructe confiate sau nuci. 

100 g de unt moale sau o jumatate de ceasca de ulei 140 g de zahăr 1 ou bătut 225 g de făină 2 lingurițe de praf de copt 3-4 banane pasate 80 g de nuci tocate 50 de ml de lapte Toacă nucile până sunt sfărâmate în bucățele mici. Descojeste bananele, rupe-le în trei și mixează-le într-un bol, până obții o pastă omogenă. Adaugă în bolul cu pastă de banane untul, nucile, laptele, oul și zahărul, apoi continuă să folosești mixerul până ce amestecul devine uniform. Adaugă făină și praful de copt prin presarare lentă, pentru a evita formarea cocoloaselor. Toarnă compoziția într-o formă de chec tapetată cu hârtie cerată și las-o la copt timp de o ora, la o temperatura de 180 de grade Celsius.

Banane cu ciocolată

 O gustare sănătoasă, delicioasă și extrem de rapidă. Bananele cu coajă neagră nu trebuie aruncate, pentru că devin batoane de ciocolată ideale pentru o gustare pe fugă sau un desert cu puține calorii. Pasează bananele cu coajă neagră bine și apoi formează pe o foaie de copt bastonașe din această pastă. Pune-le congelator. Le poţoi consuma mai târziu ca pe un desert de zile mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel