Bad bank, bancă rebuturi, credite neperformante în Europa. Soluția salvatoare
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
 Înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank), care să absoarbă creditele neperformante ce afectează băncile din unele ţări din zona euro, ar fi o decizie "valoroasă", care va îmbunătăţi stabilitatea financiară a regiunii, a afirmat, luni, şeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling, transmite Reuters. 

Un plan ce prevede înfiinţarea unei "companii de gestionare a activelor" (AMC) care ar facilita tranzacţionarea unor credite neperformante (NPL) de peste 1.000 de miliarde de euro din bilanţurile creditorilor europeni a fost prezentată luni de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). 

Klaus Regling a salutat propunerea EBA şi a solicitat sprijin public pentru înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) la nivel european. 

"Este necesar probabil ca şi sectorul public să aibă un rol în acest mecanism", a apreciat şeful ESM, adăugând că noua entitate va avea ca obiectiv achiziţionarea de credite neperformante de până la 250 de miliarde de euro de la băncile europene. 

Planul EBA nu prevede modul în care sunt împărţite riscurile în rândul statelor din UE, ceea ce este un avantaj din punct de vedere politic, a explicat Regling. 

Germania, cea mai mare economie din UE, s-a opus planului de împărţire a riscurilor bancare, temându-se că plătitorii de taxe vor achita în final nota de plată pentru salvarea băncilor în alte state. 

În UE, băncile cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se află în Italia, Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovenia, arată datele EBA, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel