Data publicării:
BACALAUREAT 2015. Ce semnalează Mariana Badea la Limba și literatura română
Proba de Limba și literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2015 a trecut, dar întrebările și nedumeririle elevilor au rămas.
VEZI ȘI: Mama lui Mircea Badea: Asta am ales să fac eu pentru ţara mea şi pentru români
Puțini sunt profesorii care îi ascultă pe absolvenții clasei a XII-a și le răspund la fiecare chestiune legată de subiectele la Limba și literatura română. Printre aceștia se numără și Mariana Badea - "Profa' de română" - care discută, pe blogul său, cu fiecare elev. Și nu sunt puțini la număr și nici problemele lor nu par minore în contextul în care fiecare punct contează la nota finală.
Printre zecile de discuții cu elevii care îi cer sfaturi, Mariana Badea, contactată de DC News, și-a spus opinia cu privire la subiectele de la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2015. "Profa' de română" ne-a spus cum i s-au părut subiectele atât la profiul real, cât și la profilul umanist.
"Eseurile de la subiectul al III-lea au fost „foarte la alegere", spre deosebire de anul trecut când cerinţa i-a restrâns pe candidaţi la un singur poet. În afară de acest aspect, eseul despre un text liric este mult mai dificil pentru ei. Apoi, la subiectul I a fost un text dramatic, ceea ce a simplificat răspunsurile pentru cele 9 cerinţe. Însă aici, punctul 4 va fi notat, probabil, cu un grad mai mare de subiectivism: „Precizează o temă a discuţiei dintre personajele din textul dat". Un fragment de text nu poate avea mai multe teme, ci mai multe motive literare. Astfel, copiii au răspuns în fel şi chip, considerând temă orice discuţie purtată între personaje. În bareme (nu pot să spun „baremuri" ca domnul ministru) era indicat un exemplu. Unii profesori pot evalua orice „temă" a oricărui dialog din text, pe când alţii restrâng răspunsul corect la tema textului. Este vorba de 4 puncte care se dau sau nu.
Ceva mai dificil cred că a fost textul argumentativ de la profilul umanist, despre „rolul scriitorilor în societate". Cel de la real, despre sport, a fost „ la îndemână" tuturor", a spus Mariana Badea pentru DC News.
Amintim că ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, invitat la Realitatea TV, a zis "baremuri" referindu-se la baremele de la Evaluarea Națională.
VEZI ȘI: Mariana Badea, lecție de gramatică: Medicina s-a îmbogățit cu o nouă maladie
Subiecte la profilul REAL
La primul subiect, pe un fragment din piesa de teatru „Trei generaţii", de Lucia Demetrius, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică.
La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă.
Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Presa.
Subiecte la profilul UMANIST
Primul subiect a avut nouă cerinţe, legate de un fragment din piesa de teatru "Ultima oră", de Mihail Sebastian.
La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic.
CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2015. Subiecte română - Real şi Uman. Baremele, luni, după orele 15,00
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News