Data publicării:
Avocatul Poporului, sesizare CCR: "UE ar trebui să intervină"
Federaţia Coaliţia Natura 2000 România anunţă că va sesiza Avocatul Poporului, dar şi Comisia de mediu a Parlamentului European asupra modificărilor aduse de OUG 75/2018.
"Deja am cerut Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate să ne precizeze dacă mai suntem custozi şi dacă mai emitem avize. Următoarea notificare va fi către Avocatul Poporului, o notificare foarte bine pusă la punct, prin care cerem să se adreseze Curţii Constituţionale, considerând că textul acestei ordonanţe de urgenţă este unul neconstituţional, este vădit discriminatoriu şi aduce mari prejudicii patrimoniului natural, lăsând şi un vid de administrare la momentul actual în sectorul ariilor protejate. Apoi vom sesiza tot ce înseamnă UE.
Prin Comisia de mediu a Parlamentului European, (...) UE ar trebui să intervină atât timp cât o autoritate administrează, controlează şi evaluează în acelaşi timp. Acesta este, clar, un motiv de pre-infringement şi probabil se va ajunge şi la infringement în urma discuţiilor şi motivelor pe care noi le vom prezenta, inclusiv a tuturor acelor argumente false din preambulul ordonanţei", a anunţat, marţi, vicepreşedintele Ecocivica, Dan Trifu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de ONG-uri membre ale federaţiei.
Ariile protejate nu reprezintă un obstacol
"Se urmăreşte slăbirea atenţiei în cazul unor proiecte care pot avea impact negativ asupra naturii. Practic custozii au încercat să oprească astfel de proiecte prin proceduri legale. Eliminându-se custozii din acest context şi centralizându-se procesul de avizare există un risc mare că va fi o avalanşă de proiecte care vor trece mult mai uşor prin aceste proceduri şi, în final, poate, vor scăpa unele proiecte care vor genera un impact pe care nu ni-l dorim: distrugerea naturii. Au fost destul de multe cazuri de construcţii de microhidrocentrale care au fost inadecvat avizate şi care au fost oprite chiar în justiţie. Vorbim aici chiar şi de un caz mai recent, defileul Jiului, care a primit anularea autorizaţiei de construcţie în justiţie", a spus Orieta Hulea, directorul WWF România.
Conform unui comunicat al federaţiei, prin aplicarea ordonanţei de urgenţă, 530 de arii protejate vor rămâne fără custozi. Potrivit aceleiaşi surse, în urma unei evaluări realizate în 2017 de ANANP a reieşit că 94% dintre administratorii şi custozii ariilor naturale protejate au primit calificative de bine şi foarte bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News