Avionul lui Todor Jivkov, scufundat în Marea Neagră, lângă Varna - VIDEO
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Avionul lui Todor Jivkov scufundat
Avionul lui Todor Jivkov scufundat

Avionul folosit de fostul dictator comunist bulgar Todor Jivkov a fost scufundat miercuri în apele Mării Negre, el urmând să devină o atracţie turistică.

Avionul a fost scufundat la ora locală 10.44 (10.44 ora României) şi se află în prezent la 23 de metri sub nivelul mării şi la circa două-trei mile de staţiunea Konstantin şi Elena, din apropierea portului Varna, relatează site-ul Novinite.com, citat de Mediafax.

În septembrie 2009, o platformă specială a mutat avionul, un Tupolev 154, fără aripi, pe Lacul Varna, de unde a fost transportat ulterior cu o barjă la şantierul naval Varna, unde a fost curăţat şi i-au fost înlăturate toate sistemele şi cablurile. Avionul a ajuns în portul Varna luni.

Cu timpul, avionul de 11 metri înălţime şi 48 de metri lungime va deveni un recif artificial şi refugiu pentru multe specii marine. El va deveni o atracţie turistică dar şi un loc de practicare a scufundărilor. Accesul la avion va fi liber.

Fostul avion guvernamental TU-154 a fost fabricat în 1971 şi a efectuat ultimul său zbor la 16 septembrie 1999, pe ruta Varna-Sofia.

Fostul trauler "Pioneer" al lui Jivkov a fost scufundat în acelaşi scop în vara lui 2008, în apropiere de oraşul Sozopol de pe coasta sudică a Mării Negre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel