Avioanele fără pilot, testate de britanici. Cyber-terorismul, în discuție
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
avion
avion

Avioanele comerciale fără pilot vor fi disponibile în aeroporturi cel mai devreme în cinci ani, susțin constructorii din aviație.

Pentru prima dată în istoria aviației, un avion de pasageri fără pilot a zburat peste teritoriul Marii Britanii. Experimentul a avut loc în luna aprilie, iar în funcție de industria construirii de aeronave, în cinci ani, cel mai devreme, 20, cel mai târziu, avioane comerciale vor fi în aeroporturi.

Testul de zbor a fost parte a proiectului Astraea, în valoare de 62 de milioane de lire, finanțat atât de către industria aviatică, precum și de Guvern, potrivit Daily Mail.

Pe parcursul zborului, aeronava este monitorizată prin sateliți de către un operator. Acesta poate controla calculatoarele avionului și poate realiza comenzile de zbor. În cazul în care contactul este pierdut, avionul este programat să aterizeze în condiții de siguranță.

Argumente pro și contra  

Susținătorii "aeronavelor autonome" spun că acesta este cursul industriei în asigurarea tuturor măsurilor de siguranță. Aceștia argumentează că majoritatea accidentelor aviatice sunt cauzate de erori umane, iar eliminarea personalului uman ar trebui să rezolve această situație.

Pe de altă parte, cei ce se opun avioanelor comerciale fără pilot consideră că accidentele ar putea fi mult mai dese la erorile de calculator, decât la greșelile umane. Totodată, au adăugat că există un risc mai mare ca avioanele să fie deturnate de cyber-teroriști, iar pasagerii nu vor fi de acord să călătorească cu o astfel de aeronavă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel