Avertisment: urmează o "apocalipsă a insectelor"
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 25 oct 2022, 12:16
WhatsApp
Fotografie de la Andre Moura, Pexels
Fotografie de la Andre Moura, Pexels
Un cercetător avertizează asupra unei iminente apocalipse a insectelor.

O "apocalipsă a insectelor" emergentă va avea efecte radicale asupra mediului şi umanităţii, a avertizat un cercetător australian, informează marţi agenţia DPA.

Un studiu internaţional asupra viitorului insectelor în scenariul schimbărilor climatice a constatat că scăderea numărului insectelor va reduce în mod drastic capacitatea omenirii de a construi un viitor durabil.

William Laurance de la Universitatea James Cook din Australia, coautor al studiului, a declarat că biosfera s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius comparativ cu începuturile industrializării. Potrivit estimărilor, biosfera se va încălzi cu încă 2-5 grade Celsius până în 2100, cu excepţia cazului în care emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse în mod semnificativ.

Dimensiunea mică a insectelor şi incapacitatea lor de a-şi regla temperatura corporală le-au făcut deosebit de sensibile la schimbările de temperatură şi umiditate, a precizat Laurance într-un comunicat emis marţi, conform Agerpres.

"Rol important în declinul pe scară largă al consumatorilor lor""Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că multe populaţii de insecte sunt în declin rapid în numeroase locuri. Aceste declinuri sunt profund îngrijorătoare, termeni precum o "apocalipsă a insectelor" emergentă fiind din ce în ce mai utilizaţi de media şi chiar de unii oameni de ştiinţă pentru a descrie acest fenomen", a spus Laurance.

"Pierderea insectelor îşi croieşte drum în sus în lanţul trofic şi ar putea să joace deja un rol important în declinul pe scară largă al consumatorilor lor, cum ar fi păsările care se hrănesc cu insecte în mediile temperate", a precizat cercetătorul.

Insectele sunt elemente importante ale biodiversităţii şi oferă servicii extinse mediului înconjurător - precum polenizarea, combaterea dăunătorilor şi reciclarea nutrienţilor - toate acestea fiind benefice pentru alte vieţuitoare, inclusiv pentru oameni, a spus Laurance.

Studiul a constatat că schimbările climatice au amplificat efectele altor factori care ameninţă populaţiile de insecte, cum ar fi poluarea, pierderea habitatului şi prădătorii.

"Este esenţial să gestionăm şi să restabilim habitatele care le fac cât mai "rezistente la climă" şi să le permitem insectelor să îşi găsească refugii în care pot depăşi fenomenele climatice extreme", a adăugat el.

"Dovezile sunt clare şi frapante. Trebuie să acţionăm acum pentru a minimiza impactul asupra populaţiilor de insecte - ştim cum s-o facem, însă procesul de luare a deciziilor şi finanţarea necesară continuă să fie trecute cu vederea", a spus William Laurance.

Apocalipsa nucleară. "Planul A" arată cum va fi războiul în care ar exista peste 90 de milioane de morți și de răniți în primele ore

Experții universității americane Priceton din SUA au dezvoltat o nouă simulare pentru o escaladare plauzibilă a războiului între Statele Unite și Rusia, utilizând poziții realiste ale forței nucleare, ținte și estimări ale numărului deceselor. Se estimează că în primele ore ale conflictului ar fi peste 90 de milioane de oameni morți și răniți, scrie sgs.princeton.edu.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?