Data publicării:
Avertisment TERIBIL despre pandemiiile devastatoare ce urmează. ”Este doar începutul”
Patru oameni de știință trag un semnal de alarmă la nivel mondial cu privire la următoarele pandemii ce ar putea afecta lumea și care ar fi mult mai devastatoare dacă omenirea nu își schimbă comportamentul.
Patru oameni de seamă din știință spun că este posibil ca viitoarele pandemii să fie mai frecvente, mortale și se vor răspândi mai rapid, dacă nu oprim distrugerea pe scară largă a mediului nostru, scrie CNN.
”Există o singură specie care este responsabilă pentru pandemia COVID-19: noi”, a declarat grupul într-un articol publicat pe platforma interguvernamentală Science-Policy Platform pe site-ul Biodiversitate și Ecosisteme (IPBES).
O oportunitate pentru viitor
”Avem o mică ”fereastră” de oportunități, pentru a depăși provocările crizei actuale, pentru a evita sămânțarea pandemiilor viitoare”.
Profesorii Josef Settele, Sandra Diaz și Eduardo Brondizio și dr. Peter Daszak s-au bazat pe cercetările din Raportul de evaluare globală IPBES anul trecut, considerate cea mai cuprinzătoare evaluare a pierderii de natură la nivel mondial, care a concluzionat că un milion de specii de plante și animale sunt la risc de dispariție în următoarele decenii.
O ”furtună” perfectă pentru dezastre
”Defrișarea rampantă, extinderea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea minieră și a infrastructurii, precum și exploatarea speciilor sălbatice au creat o ”furtună perfectă” pentru răspândirea bolilor de la animale sălbatice la oameni”, spun oamenii de știință.
”Acest lucru se întâmplă adesea în zonele în care trăiesc comunități care sunt cele mai vulnerabile la boli infecțioase.”
Avertismentul fără precedent
Autorii avertizează că acesta este doar începutul! Se crede că aproximativ 1,7 milioane de virusuri neidentificate există încă la mamifere și păsări de apă.
Recomandările oamenilor de știință
- Consolidarea și aplicarea reglementărilor de mediu - ”Implementați doar pachete de stimulare pentru activități mai durabile și mai pozitive pentru natură”.
- Adoptarea abordării ”sănătoase” în luarea deciziilor - ”Recunoașterea interconexiunilor complexe dintre sănătatea oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului nostru comun”.
- Sistemele de sănătate trebuie să fie finanțate în mod corespunzător în țările cu risc. Ei recomandă mobilizarea finanțelor internaționale pentru construirea de clinici și programe de supraveghere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News