Autoritățile ruse ordonă evacuarea orașelor de la granița cu Ucraina
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Serviciile militare britanice avertizează că Rusia vizează zonele populate din Ucraina. Orașele se transformă în ruine / Foto: Ministerul Apărării al Ucrainei
Serviciile militare britanice avertizează că Rusia vizează zonele populate din Ucraina. Orașele se transformă în ruine / Foto: Ministerul Apărării al Ucrainei
Șeful districtului Grayvoronsky din regiunea Belgorod a Rusiei, Gennady Bondarev, îndeamnă concetățenii săi să părăsească așezările din apropiere din regiunea de frontieră cu Ucraina.

La câteva ore după publicarea acestui mesaj, Bondarev l-a șters.

"Fac apel la cei care rămân în așezările de frontieră ale districtului. Situația rămâne tensionată. Vă rog să luați decizia corectă și să părăsiți temporar zonele de frontieră...

Aceasta se aplică doar așezărilor de frontieră.", notează Pravda.

Bondarev a mai spus că locuitorii din regiunea Yaroslavl sunt pregătiți să îi primească temporar pe cei forțați să-și părăsească locuințele. De asemenea, ei sugerează organizarea unei evacuări din regiunea Belgorod către regiunea Yaroslavl: "Vom încerca să furnizăm alimente locuitorilor [din așezările de frontieră], dar acest lucru depinde de situația operațională."

Recent, Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că vor fi instalate puncte de control la intrările din șapte așezări de frontieră din regiune, unde vor fi de pază grăniceri ruși, angajați ai Ministerului de Interne și oficiali ai administrației locale. Printre aceste șapte așezări se numără și orașul Grayvoron.

Înainte, Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (DIU) raportează că autoritățile regiunii Belgorod a Federației Ruse au decis să evacueze locuitorii locali din cauza unei operațiuni militare desfășurate de soldații voluntari ruși anti-regim.

DIU a interceptat o conversație între un locuitor local și poliție, care a confirmat că populația orașului Grayvoron este evacuată.

Gladkov a declarat că 9.000 de copii sunt evacuați din Belgorod și zonele de frontieră ale regiunii.

Luptele sunt în desfășurare între armata rusă și voluntarii ruși înarmați care luptă de partea Ucrainei, în special Legiunea Libertății Rusiei, Corpul Voluntar Rus și Batalionul Sibir. Confruntările au început pe 12 martie 2024 în zonele de frontieră ale regiunilor Belgorod și Kursk.
Pe 13 martie, soldații voluntari ruși au emis o declarație comună anunțând atacuri asupra pozițiilor militare ruse în regiunile Belgorod și Kursk și spunându-le locuitorilor și civililor să evacueze zona.
Ulterior, Corpul Voluntar Rus a îndemnat toți locuitorii din regiunile Kursk și Bryansk care nu au avut timp sau nu au putut evacua să se îndrepte imediat către adăposturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel