Autoritatea Europeană a Muncii. Preşedinţia română, acord cu Parlamentul European
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Parlamentul European
Parlamentul European
Preşedinţia română a Consiliului şi Parlamentul European au ajuns, joi, la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autorităţi Europene a Muncii (ELA), informează un comunicat de presă al Consiliului UE. 

Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre în vederea punerii în aplicare a actelor juridice ale UE în domeniul mobilităţii forţei de muncă pe teritoriul întregii Uniuni, precum şi a coordonării sistemelor de securitate socială. De asemenea, acesta va oferi informaţii angajaţilor şi angajatorilor cu privire la aspectele complexe ale mobilităţii transfrontaliere a forţei de muncă. 

"Acest acord reprezintă un alt pas important în asigurarea unei bune funcţionări a pieţei muncii din UE. ELA va acorda o asistenţă esenţială administraţiilor naţionale în punerea în aplicare a legislaţiei relevante a Uniunii. În acelaşi timp, statele membre vor participa la activităţile ELA numai în mod voluntar", a declarat ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale din România, Marius-Constantin Budăi. 

Ce va prevede noul regulament


Atunci când va fi adoptat, regulamentul va prevede următoarele activităţi principale pentru noul organism: facilitarea accesului la informaţiile referitoare la drepturi şi obligaţii în cazuri de mobilitate transfrontalieră pentru lucrători, angajatori şi administraţii naţionale; sprijinirea coordonării dintre statele membre în asigurarea respectării transfrontaliere a legislaţiei relevante a Uniunii, inclusiv prin facilitarea inspecţiilor comune şi concertate; sprijinirea cooperării dintre statele membre în efortul de combatere a muncii nedeclarate; sprijinirea autorităţilor statelor membre în soluţionarea litigiilor transfrontaliere. 

Vezi şi: Kovesi, audiată. Ingrid Mocanu: Așa ceva nu poate rămâne nepedepsit

Mihai Șora îndeamnă la proteste masive

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel