Data publicării:

Autopsiile au DEZVĂLUIT pagubele pe care COVID-19 le provoacă în creierul uman

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Pe măsură ce COVID-19 infectează tot mai mulți oameni, cercetătorii analizează daunele ciudate și înspăimântătoare pe care le poate provoca corpurilor noastre.

Începutul pandemiei de coronavirus, știm că această boală face afectează mai mult decât sistemul respirator, provocând, de asemenea, afecțiuni gastro-intestinale, leziuni cardiace și tulburări de coagulare a sângelui.

Acum, la un an de la începerea pandemiei, autopsiile aprofundate ale pacienților cu COVID-19 au dezvăluit mai multe detalii despre inflamația pe scară largă și deteriorarea țesuturilor cerebrale. Acest lucru poate ajuta la explicarea numeroaselor simptome neurologice care s-au manifestat la unii pacienți, de la dureri de cap, pierderi de memorie, amețeli, slăbiciune și halucinații la convulsii și accidente vasculare cerebrale mai severe.

50% dintre infectați pot avea probleme neurologice

O parte dintre oamenii de știință estimează că până la 50% dintre cei spitalizați cu COVID-19 ar putea avea simptome neurologice care îi pot lăsa pe oameni cu leziuni neurologice care le pot afecta viața de zi cu zi. "Am fost complet surprinși. La început, ne așteptam să vedem daune cauzate de lipsa de oxigen", a spus medicul și directorul clinic al Institutului Național de Sănătate (NIH), Avindra Nath. „In schimb, am văzut zone multifocale de daune care sunt asociate cu accidente vasculare cerebrale si boli neuroinflamatorii“, a mai precizat acesta.

Cercetătorii NIH, inclusiv medicul Myoung-Hwa Lee și Nath, au efectuat examinări atente ale țesuturilor cerebrale de la 19 pacienți decedați. Folosind o microscopie RMN puternică, Lee și echipa au identificat 10 pacienți cu anomalii ale creierului. O examinare mai atentă la microscop a evidențiat hiperintensități, pete luminoase în imaginea micrografică a probelor de creier, pe care microscopia fluorescentă a arătat-o ​​ca fibrinogen (o proteină din sânge).

Celulele T și celulele imune specializate ale creierului, microglia, au înconjurat aceste pete la un număr de pacienți. Totuși, au existat și zone întunecate de sângerare coagulată. Acestea i-au determinat pe cercetători să concluzioneze că acești pacienți au avut mai multe mini sângerări cerebrale, un tip de leziune asociată de obicei cu inflamația creierului, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel